Την ανάγκη ευρείας συναίνεσης των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, επεσήμαναν στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες (22 Ιανουαρίου) στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Παράλληλα, ασκήθηκε δριμεία κριτική στην Τρόικα για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει σήμερα η ελληνική κοινωνία

Την ανάγκη ευρείας συναίνεσης των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, επεσήμαναν στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες (22 Ιανουαρίου) στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Παράλληλα, ασκήθηκε δριμεία κριτική στην Τρόικα για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Το συνέδριο «Είναι η δημοκρατία...αντιμνημονιακή;», που διοργάνωσε το «Δίκτυο» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τον Επικεφαλή της ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου κ Hannes Swoboda, βασίστηκε πάνω στην έρευνα του think tank DEMOS για την ποιότητα του δημοκρατικού συστήματος στην Ευρώπη μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Ο κ Hannes Swoboda έκανε μια σειρά επαφών στην Αθήνα με στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς, σε μια προσπάθεια να περισώσει ό, τι έχει απομείνει από τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, η οποία καταρρέει.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπογραμμίζεται ότι η οικονομική κρίση έχει τροφοδοτήσει τις αντιδημοκρατικές τάσεις, ειδικά στην Ελλάδα, η οποία κατέχει και τη χειρότερη θέση αναφορικά με την διαφθορά. Το Think Tank DEMOS καλεί επίσης την Κομισιόν να μην εστιάζει μόνο «στα οικονομικά νούμερα» των Κρατών Μελών αλλά και στα επίπεδα δημοκρατίας στην Ευρώπη που «παρακμάζουν».

Swoboda : Η Τρόικα είναι «αντιδημοκρατική»

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Hannes Swoboda, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Τρόικα, επισημαίνοντας ότι είναι «αντιδημοκρατική» και ότι «πρέπει να καταργηθεί».

Κληθείς από την EurActiv.gr να σχολιάσει το γεγονός ότι την άποψη αυτή τη συμμερίζεται και υποστηρίζει ανοιχτά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ Αλέξης Τσίπρας, αλλά όχι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανήκει στην πολιτική του οικογένεια, είπε:

«Από όσο γνωρίζω ο κ Βενιζέλος δεν είναι φίλος της Τρόικα αλλά είναι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον της χώρας του στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Δεν άκουσα ποτέ κριτική για τη θέση της πολιτικής μου ομάδας ότι η Τρόικα πρέπει να σταματήσει».

«Αισθάνομαι ότι έχω την στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά φυσικά, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα πρέπει να διαπραγματευθεί και να βρει μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον κ Τσίπρα, είπε ότι τον συνάντησε στις Βρυξέλλες και ότι το ζήτημα δεν είναι να λέμε απλά όχι, αλλά τι πρέπει να υπάρξει αντί της Τρόικα και κυρίως, πώς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους «σοβαρά».

«Το σημαντικό είναι να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του χρέους και να υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια, πρέπει να κάνουμε κάτι για το χρέος είναι σαφές αυτό», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι επεσήμανε στον κ Τσίπρα την ανάγκη σταθερότητας της χώρας.

«Όταν τον συνάντησα, του είπα σε παρακαλώ σκεφτείτε την εικόνα που βγάζετε για τη χώρα προς τα έξω».

Χρειάζεται ευρεία συναίνεση

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, κ Άννα Διαμαντοπούλου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εύρεσης «συναίνεσης», ειδικά στο θέμα του χρέους.

«Για να συμφωνήσουμε με την Ευρώπη πρέπει πρώτα να συναινέσουν σε εθνικό σχέδιο τα κόμματα του Ευρωπαϊκού τόξου […]Η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει συναινετικά το θέμα του χρέους, τις σχέσεις με τους εταίρους και η τρόικα θα έχει το ρόλο που της επιτρέπεται», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο τρόπος που λειτούργησαν οι θεσμοί και η υπερίσχυση των συμφερόντων των ισχυρών της ΕΕ, «δείχνουν υποχώρηση της δημοκρατίας σε όλες τις χώρες».

«Τέσσερα χρόνια με τη κρίση να διαλύει οικονομίες και κοινωνίες, έχουμε τους αρχηγούς κρατών να συμφωνούν στις Βρυξέλλες με την εισήγηση όχι της ΕΕ όπως λέει η Συνθήκη, αλλά της Γερμανίας και μετά ο καθένας να πρέπει να πετύχει στο δικό του Κοινοβούλιο μια πειθαναγκασμένη συναίνεση», είπε.

Σκουρλέτης: «Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για μια ομόσπονδη Ευρώπη»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ Πάνος Σκουρλέτης, αφού επεσήμανε ότι η κρίση είναι απόρροια των δομικών αδυναμιών του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, τόνισε ότι πρέπει να πιάσουμε από την αρχή την ιδέα διαμόρφωσης της Ευρώπης.

«Η νομισματική ένωση είναι ατελής σε μια ατελώς ενωμένη Ευρώπη […]Δεν υπάρχουν ουσιαστικοί μηχανισμοί δημοκρατικού ελέγχου και υπάρχει ένα πελώριο δημοκρατικό έλλειμμα», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι η έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου ομογενοποίησης είναι «πασιφανής» και ότι το πρέπει να ξαναπιαστεί το νήμα από την αρχική ιδέα διαμόρφωσης της Ευρώπης.

«Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχική ιδέα διαμόρφωσης της Ευρώπης, δηλαδή πώς μια ένωση κρατών μέσα από μια πορεία ομοσπονδιακής συγκρότησής της θα υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την ειρήνη», είπε.

Έκανε μάλιστα και σύγκριση με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι εάν στις ΗΠΑ πλημμυρίσει ο Μισισιπής, η Πολιτεία θα φροντίσει την επόμενη μέρα να ενεργοποιήσει μια σειρά παροχών βοήθειας.

«Εάν γίνει ένας σεισμός στην Ιταλία, ίσως βρεθούν κάποιοι εθελοντές και σίγουρα θα υπάρξουν κάποια τηλεγραφήματα αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό «απέναντι στις τράπεζες να εφαρμόζεται κεϋνσιανή πολιτική και απέναντι στην κοινωνία νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Ακόμη έριξε πυρά κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ένιωσε την ανάγκη» να ελέγξει τα πεπραγμένα της Τρόικα όχι, όμως, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας […] να συνδυάσει δηλαδή την ομιλία με την παρουσία αυτής της επιτροπής «ώστε να ανοίξει ένας διάλογος πάνω στην ελληνική εμπειρία».

>>Διαβάστε περισσότερα για την Επιτροπή ελέγχου της Τρόικα: Ελεγκτής Τρόικα: «Να διαλυθεί η Τρόικα»

Τέλος, συμπέρανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σήμερα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων κεφαλαίων και κυρίως των τραπεζών.

«Εάν δεν ανοίξουμε τελικά την συζήτηση για την δημιουργία ομόσπονδης συγκροτημένης δημοκρατικά Ευρώπης, τότε φοβάμαι δεν υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσουμε το χρόνο εδώ και να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις θα είναι ανεξέλεγκτες».

Απόψεις

«Η Τρόικα που στερείτο δημοκρατικής νομιμοποίησης συνομιλούσε και συναποφάσιζε όταν δεν επέβαλε συχνά με εκβιαστικό τρόπο με τους εκπροσώπους της δημοκρατικά νομιμοποιημένης ελληνικής Κυβέρνησης», τόνισε προκαλώντας έκπληξη στο ακροατήριο, ο κ Γιώργος Σταυρόπουλος, δικαστικός και πρώην υπουργός Επικρατείας στην Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.

Αναφερόμενος στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πρόσθεσε ότι «συχνά για την επιτάχυνση της έναρξης μνημονιακής φύσης υποχρεώσεων, παραβιάστηκαν τόσο διατάξεις του συντάγματος όσο και κανονισμών της Βουλής».