Ελεύθερη Οικονομία - Κλειστά Επαγγέλματα!

Επί τρεισήμισι χρόνια η τρόικα αξίωνε επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα και προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική οικονομία μόνο στα λόγια ήταν «ελεύθερη», ενώ στην πράξη κάθε οικονομική δραστηριότητα ελεγχόταν από ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που εμπόδιζε, με ποινικές ρήτρες, κάθε «παρασπονδία». Η δημοσιονομική προσαρμογή σχεδόν επιτεύχθηκε, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ωστόσο βρίσκονται ακόμη στη φάση της εκκίνησης παρά το ότι, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, η υλοποίησή τους θα δημιουργούσε θετικό υπόβαθρο για να ανθήσει η επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να μειωθούν οι τιμές σε μια ευρεία γκάμα βασικών καταναλωτικών αγαθών
energia.gr
Δευ, 27 Ιανουαρίου 2014 - 11:16

Επί τρεισήμισι χρόνια η τρόικα αξίωνε επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα και προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική οικονομία μόνο στα λόγια ήταν «ελεύθερη», ενώ στην πράξη κάθε οικονομική δραστηριότητα ελεγχόταν από ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που εμπόδιζε, με ποινικές ρήτρες, κάθε «παρασπονδία».

Η δημοσιονομική προσαρμογή σχεδόν επιτεύχθηκε, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ωστόσο βρίσκονται ακόμη στη φάση της εκκίνησης παρά το ότι, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, η υλοποίησή τους θα δημιουργούσε θετικό υπόβαθρο για να ανθήσει η επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να μειωθούν οι τιμές σε μια ευρεία γκάμα βασικών καταναλωτικών αγαθών. Από την ενέργεια έως τα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. χαρακτηρίζει ως φρέσκο το παστεριωμένο γάλα πέντε ημερών. Να, λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα γιατί πληρώνουμε το «φρέσκο» γάλα έως και 37% ακριβότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες...

Η όποια προσπάθεια προσαρμογής, ώστε να «αναπνεύσει» η οικονομία και να αναπτυχθεί υγιής επιχειρηματικότητα, προκαλούσε και προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις των θιγόμενων συντεχνιών, που είχαν βολευθεί στο πλέγμα του υπερπροστατευτισμού. Και οι αντιδράσεις έως τώρα είχαν αποτελέσματα, καθώς επιδεικνυόταν μιας υψηλής... ποιότητας αλληλεγγύη ανάμεσα σ' αυτούς που αποτελούν το πελατειακό-συντεχνιακό σύστημα.

Αξίζει να επαναφέρουμε στη μνήμη τις μεγάλες μάχες που έγιναν το 1989 - 1990, όταν ο τότε υπουργός Εμπορίου Αν. Ανδριανόπουλος «κατήργησε» τον... φούρνο που υπήρχε στα υπόγεια του υπουργείου για να ελέγχεται δήθεν το κόστος της... φραντζόλας και κατήργησε το δελτίο τιμών στα οπωροκηπευτικά που είχε καθιερωθεί από τον Γερμανό φρούραρχο της Αθήνας στην Κατοχή.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η φραντζόλα συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης και οι πολίτες να πληρώνουν για ένα κιλό, αλλά στην πραγματικότητα να αγοράζουν 600 γραμμάρια. Ναι, στην Ελλάδα του 2014 ακόμη τέτοιου είδους «προβλήματα» πρέπει να λυθούν.

Ο ΟΟΣΑ με μελέτη του υπέδειξε στην Αθήνα 329 παρεμβάσεις που η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στην τρόικα ότι θα τις εφαρμόσει, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές. Όμως μπορεί η κυβέρνηση, ως θεσμός να δεσμεύθηκε, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους υπουργούς της! Αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αναπληρωτής του έχουν τυπικές σχέσεις και λένε απλά «καλημέρα» στο πλαίσιο της ευγένειας που επιβάλλεται, ωστόσο σύμπτυξαν αρραγές μέτωπο κατά της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος. Ανάλογες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες έχουν εκδηλωθεί και για την προωθούμενη ελεύθερη πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ. Αλήθεια, δεν ξέρουν ότι πολλά περίπτερα διαθέτουν φάρμακα, όπως παυσίπονα πάσης φύσεως, και όχι μόνον;..

Όπως υπογραμμίζει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, «αντί να ονειρεύονται οι εραστές της ακινησίας δήθεν 'μεταρρυθμιστική κόπωση' της κυβέρνησης, καλό είναι να εξηγήσουν στους πολίτες με ποια λογική η ακινησία μπορεί να είναι το φάρμακο για τη θεραπεία των προβλημάτων της οικονομίας μας»...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25-26/01/2014)