Αισιόδοξη είναι η Gazprom ότι θα βρεθεί λύση συμβατή με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο στη διένεξή της με την ΕΕ σχετικά με τις συμφωνίες διέλευσης του αγωγού South Stream. Ωστόσο, δεν αναμένει η επίλυση του θέματος να πραγματοποιηθεί άμεσα

Αισιόδοξη είναι η Gazprom ότι θα βρεθεί λύση συμβατή με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο στη διένεξή της με την ΕΕ σχετικά με τις συμφωνίες διέλευσης του αγωγού South Stream. Ωστόσο, δεν αναμένει η επίλυση του θέματος να πραγματοποιηθεί άμεσα.

 

Ειδικότερα, ο Andrey Konoplyanik, σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή της Gazprom Export, σε δηλώσεις του στο Interfax, κατά τη διάρκεια του European Gas Conference, προχθές, Τετάρτη, στη Βιέννη, εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα της συμβατότητας των συμφωνιών του ρωσικού κολοσσού με τις χώρες διέλευσης του αγωγού με την κοινοτική νομοθεσία, ωστόσο πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο

 

«Αναμένω ότι η λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, ώστε κανένα από τα διαπραγματευόμενα μέρη να μην φανεί ότι θίγεται», τόνισε.

Το γεγονός ότι η Gazprom συνεργάζεται στο θέμα αυτό με την Κομισιόν σημαίνει, για τον Konoplyanik, ότι «η νομοθεσία δεν είναι ακόμη οριστική». Μάλιστα, σήμερα, 31 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή της Gazprom Export, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ΕΕ, Ρωσίας και Gazprom για το θέμα.

«Θα δούμε περισσότερες συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία τους προσεχείς μήνες από ό, τι είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο Marcel Kramer, Διευθύνων Σύμβουλος του πρότζεκτ South Stream. «Ακόμη και με αμετάβλητη ζήτηση αερίου, η ΕΕ χρειάζεται πιο πολλές εισαγωγές – και η αγορά απαιτεί νέες οδούς προμηθειών», πρόσθεσε.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger, οι πρόσφατες συνομιλίες Ρωσίας και ΕΕ έχουν συμβάλει στην αναβάθμιση των συνομιλιών για το ζήτημα των διμερών συμφωνιών για την κατασκευή του αγωγού ανάμεσα στην Gazprom και τις χώρες διέλευσης.