Συσπειρώνονται οι Βιομηχανίες Ηλεκτρισμού στην Ευρώπη: Παρέδωσαν «Μανιφέστο» στον Έτιγκερ

Συσπειρώνονται οι Βιομηχανίες Ηλεκτρισμού στην Ευρώπη: Παρέδωσαν «Μανιφέστο» στον Έτιγκερ
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 4 Φεβρουαρίου 2014 - 08:23
Μια πιο συνεκτική και ευρωπαϊκή προσέγγιση για την ενέργεια και τις πολιτικές για το κλίμα ζητά η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής, για να περιορισθεί το κόστος αυτών των πολιτικών, αλλά και για να πολλαπλασιασθούν τα οφέλη τους. Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Eurelectric, βιομηχανίες από 31 ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν κείμενο, με τίτλο «Μανιφέστο για μια ισορροπημένη, πιο αποτελεσματική, ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», το οποίο παραδόθηκε χθες στον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ

Μια πιο συνεκτική και ευρωπαϊκή προσέγγιση για την ενέργεια και τις πολιτικές για το κλίμα ζητά η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής, για να περιορισθεί το κόστος αυτών των πολιτικών, αλλά και για να πολλαπλασιασθούν τα οφέλη τους.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Eurelectric, βιομηχανίες από 31 ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν κείμενο, με τίτλο «Μανιφέστο για μια ισορροπημένη, πιο αποτελεσματική, ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», το οποίο παραδόθηκε χθες στον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ. Στο κείμενο αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη να επιδιωχθεί η απανθρακοποίηση της Ευρώπης με τρόπο πιο αποδοτικό από άποψη κόστους, να περιορισθούν οι παρεμβάσεις στην ενεργειακή αγορά, να αρθούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις και να ενισχυθούν οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τους λογαριασμούς υπό έλεγχο. Με άλλα λόγια, η ευρωπαϊκή ηλεκτρική βιομηχανία ζητά τον αναπροσανατολισμό της ενεργειακής πολιτικής, με στόχο το αποδοτικό κόστος και τον ανταγωνισμό και μάλιστα θέτει χρονικό περιθώριο για τη λήψη αποφάσεων τους επόμενους 12 μήνες.

«Ο ευρωπαϊκός κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρεται στο μανιφέστο, «υπερθεματίζει ενός έξυπνου μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος. Που θα το καταστήσει καθαρότερο, πιο έξυπνο και πιο βιώσιμο. Ωστόσο, προς το συμφέρον των πελατών μας, αλλά και του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης θα πρέπει να παραμείνει οικονομικά προσιτός, ανταγωνιστικός και ασφαλής. Το νέο ενεργειακό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί με το δυνατότερο χαμηλό κόστος. Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα συνεπάγονται επιπλέον οικονομικό βάρος για τους πελάτες. Συνεπώς, θεωρείται ζωτικής σημασίας, όλες οι προτάσεις πολιτικής να υπόκεινται σε αυστηρή ανάλυση κόστους-οφέλους, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων στους λογαριασμούς των πελατών».

Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο μανιφέστο κωδικοποιούνται σε τρεις άξονες:

-Οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική ενέργεια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

-Ασφάλεια του εφοδιασμού διαμέσου της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

-Μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες ηλεκτρισμού επαναλαμβάνουν τη δέσμευση τους να εμμείνουν σε ένα σύστημα τροφοδοσίας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα ως το 2050 και καλούν τους ευρωπαίους πολιτικούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σημαντική οικονομική πολιτική της Ε.Ε. χαρακτήρισε την Ενέργεια ο γενικός γραμματέας της Eurelectric Hans ten Berge. Πυροδοτεί την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου και θεωρείται ραχοκοκαλιά μιας υγιούς οικονομίας, τόνισε. Ο ίδιος επέκρινε τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνέπειες σε άλλα κράτη-μέλη. «Αυτό δεν μπορεί πλέον να είναι ο κανόνας», δήλωσε. «Μόνον μια πραγματική ευρωπαϊκή προσέγγιση μπορεί να διασφαλίσει νέες επενδύσεις στο μέλλον, προς όφελος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των καταναλωτών».

Το μανιφέστο, που χαρακτηρίζεται ως πυξίδα για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, παρέδωσαν στον κ. Έτιγκερ εκ μέρους της Eurelectric τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κ.κ. Volfgang Anzengruber, διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής Verbund AG και Oluf Ulseth, διευθύνων σύμβουλος της νορβηγικής Energi Norge. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συζήτηση για μια νέα προσέγγιση της ενεργειακής πολιτικής ξεκίνησε πέρυσι από την ομάδα Magritte, την οποία απαρτίζουν CEO’s ενεργειακών εταιριών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και πολλά μέλη της Eurelectric.