Αμφισβητεί τη χρησιμότητα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεβ, καθώς με δηλώσεις του αμφισβητεί τη ανάγκη κατασκευής και δεύτερου – πέραν του Κολζοντούι – πυρηνικού εργοστασίου στην χώρα

Αμφισβητεί τη χρησιμότητα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεβ, καθώς με δηλώσεις του αμφισβητεί τη ανάγκη κατασκευής και δεύτερου – πέραν του Κολζοντούι – πυρηνικού εργοστασίου στην χώρα.

 

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR- TASS, ο Βούλγαρος Πρόεδρος δήλωσε: «Υποστηρίζω το πρόγραμμα επέκτασης της διάρκειας ζωής των μονάδων 4 και 6 του πυρηνικού σταθμού του Κολζοντούι, καθώς και την κατασκευή έβδομης μονάδας, αλλά αμφιβάλλω πολύ αν ένας δεύτερος πυρηνικός σταθμός, συγκεκριμένα αυτός του Μπέλενε, χρειάζεται να κατασκευαστεί. Μάλιστα πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο και δαπανηρό πρότζεκτ, πράγμα που το καθιστά υπερβολικά ριψοκίνδυνο για τη Βουλγαρία.

 

«Αντί για δεύτερο πυρηνικό σταθμό, θα προτιμούσα να είχαμε ένα εθνικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο ITAR- TASS.

Σύμφωνα με τον ανώτατο άρχοντα του Βουλγαρικού κράτους, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα απορροφά ήδη την μισή ποσότητα ηλεκτρισμού που η χώρα μπορεί να παραγάγει. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεβνέλιεβ, η Βουλγαρία διαθέτει δυναμικότητα 14.000 MW, ενώ χρησιμοποιείται λίγο περισσότερο από 5.000 MW.