Τη σθεναρή αντίθεση των Βρετανών Συντηρητικών βρίσκει αντιμέτωπη η πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τη δημιουργία «μίνι ευρωκοινοβουλίου» για την Ευρωζώνη. Ο ευρωβουλευτής Syed Kamall είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «διχαστική και επικίνδυνη»

Τη σθεναρή αντίθεση των Βρετανών Συντηρητικών βρίσκει αντιμέτωπη η πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τη δημιουργία «μίνι ευρωκοινοβουλίου» για την Ευρωζώνη.

Ο ευρωβουλευτής Syed Kamall είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «διχαστική και επικίνδυνη».

«Η δημιουργία ξεχωριστής επιτροπής που θα ανήκουν μόνο οι ευρωβουλευτές της ευρωζώνης αφήνει επικίνδυνο προηγούμενο. Είναι μια περίπτωση διαίρει και βασίλευε», υπογράμμισε.

Τα σχόλιά του ήταν απάντηση στην επιστολή που έστειλε η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των φιλελευθέρων, Sharon Bowles, που είναι και επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, στην οποία έκανε έκκληση για τη δημιουργία μιας «υποομάδας» που θα ασχολείται με πεδία σχετικά με το ενιαίο νόμισμα.

Το σχέδιο της Bowles σήμερα είναι μόνο μια σύσταση, ωστόσο ο Kamall φοβάται ότι τον Ιούνιο που θα συσταθούν οι επιτροπές της νέας Ευρωβουλής, θα προωθηθεί και η ιδέα μιας υποομάδας νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων.

Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές, που δε θα συμμετέχουν στην εν λόγω υποομάδα, φοβούνται ότι θα λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις πίσω από την πλάτη τους.

«Αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο στη ρύθμιση του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατά το δοκούν, δεδομένων των μεγάλων βημάτων προς την ομοσπονδιοποίηση της εποπτείας των τραπεζών και της ρύθμισης που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες», είπαν σε δήλωσή τους οι Συντηρητικοί.

Η ιδέα δημιουργίας ενός «μίνι κοινοβουλίου» για την ευρωζώνη δεν είναι καινούρια, αλλά προσφάτως την αναβίωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schäuble. Ο τελευταίος είπε ότι οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται πιο στενά σε ζητήματα σχετικά με το ενιαίο νόμισμα.

Ο Βρετανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής, Andrew Duff, υποστηρίζει την ιδέα, λέγοντας ότι οι «18» της ευρωζώνης μελλοντικά θα λαμβάνουν αποφάσεις για ζητήματα όπως η φορολόγηση, από την οποία η Βρετανία θέλει να εξαιρείται.

«Θα ήταν σκανδαλώδες για έναν Βρετανό ευρωβουλευτή να ψηφίσει φόρους για τον λαό, καθώς δεν τον εκπροσωπεί άμεσα και δεν μπορεί να τον ανατρέψει», είπε σε συνέντευξη στην EurActiv τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο οι αντιδράσεις για την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δεν προέρχονται μόνο από τους Βρετανούς συντηρητικούς, αλλά και από τον Hannes Swoboda.

«Η ιδέα της δημιουργίας μιας ευρωβουλής για την ευρωζώνη είναι ανόητη και θα ήταν αντιπαραγωγική», είπε.