Πτώση σημειώνουν οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη, καθώς ο ήπιος χειμώνας οδήγησε σε μείωση στη ζήτηση. Οι τιμές βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 77,5 δολ, καθώς τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου σημείωσαν πτώση κατά 0,7%. Η πτωτική τάση ενισχύθηκε και από φήμες που ήθελαν ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφελείας να επιδιώκει να απαλλαγεί από μέρος των αποθεμάτων της σε άνθρακα

Πτώση σημειώνουν οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη, καθώς ο ήπιος χειμώνας οδήγησε σε μείωση στη ζήτηση. Οι τιμές βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 77,5 δολ, καθώς τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου σημείωσαν πτώση κατά 0,7%. Η πτωτική τάση ενισχύθηκε και από φήμες που ήθελαν ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφελείας να επιδιώκει να απαλλαγεί από μέρος των αποθεμάτων της σε άνθρακα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη, μολονότι σημείωσαν μία πρόσκαιρη άνοδο τον Οκτώβριο, στη συνέχεια έπεσαν κατά 13% περίπου, λόγω του ήπιου και υγρού χειμώνα που περιόρισε τη ζήτηση για τη χρήση άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Macquarie, Στέφαν Λιουμπισάβλιεβιτς, τα αποθέματα άνθρακα για των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ήταν ήδη σε υψηλά επίπεδα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, και, εξαιτίας του ήπιου χειμώνα, θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

Παράλληλα, κι ενώ η ζήτηση παραμένει ισχνή, παρατηρούνται αυξημένες εισαγωγές άνθρακα από την Νότια Αφρική προς την Ευρώπη, λόγω κάμψης της ζήτησης στην Ινδία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής νοτιοαφρικανικού άνθρακα.

«Ούτε και στην περιοχή του Ειρηνικού σημειώνονται αγορές», προσθέτει ο Λιουμπισάβλιεβιτς, «Γι΄αυτό βλέπουμε μεγάλες ποσότητες νοτιοαφρικανικού άνθρακα να έρχεται πίσω στις αγορές του Ατλαντικού», συμπληρώνει.

Παράλληλα, οι Κινέζοι αγοραστές άνθρακα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά τις εορτές του νέου κινεζικού έτους, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις στις τιμές.