Κοζλοντούι: Ερώτημα προς την Κυβέρνηση για Ανάγκη Περιβαλλοντικής Μελέτης Λόγω Επέκτασης της Διάρκειας Ζωής

Κοζλοντούι: Ερώτημα προς την Κυβέρνηση για Ανάγκη Περιβαλλοντικής Μελέτης Λόγω Επέκτασης της Διάρκειας Ζωής
energia.gr
Τετ, 12 Φεβρουαρίου 2014 - 13:47
Ερώτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας κατέθεσε η διεύθυνση του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι ως προς το αν υπάρχει ανάγκη εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για πιθανή επέκταση της διάρκειας ζωής των δύο σταθμών του. Αυτό δήλωσε σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το SeeNews η Γκάλια Νικόλοβα, επικεφαλής της διεύθυνσης του μοναδικού πυρηνικού εργοστασίου που διαθέτει η γειτονική μας χώρα

Ερώτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας κατέθεσε η διεύθυνση του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι ως προς το αν υπάρχει ανάγκη εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για πιθανή επέκταση της διάρκειας ζωής των δύο σταθμών του. Αυτό δήλωσε σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το SeeNews η Γκάλια Νικόλοβα, επικεφαλής της διεύθυνσης του μοναδικού πυρηνικού εργοστασίου που διαθέτει η γειτονική μας χώρα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει προθεσμία σχετικά με την απάντηση από το Υπουργείο.

Οι μονάδες 5 και 6 του Κοζλοντούι έχουν σχεδιαστεί με 30ετή χρόνο ζωής, ο οποίος λήγει το 2017 και το 2021 αντίστοιχα. Θα χρειαστεί, συνεπώς, αίτηση για την ανανέωση των αδειών των δύο σταθμών, ώστε αυτοί να μπορέσουν να παρατείνουν τη λειτουργία τους.

Στο Κοζλοντούι λειτουργούν πλέον μόνο δύο αντιδραστήρες 1.000 MW έκαστος, οπότε η Βουλγαρία υποχρεώθηκε από την ΕΕ, εν όψει της εισδοχής της σε αυτήν το 2007, να κλείσει τέσσερεις αντιδραστήρες ισχύος 440 MW έκαστος, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφαλείας.

Τον Απρίλιο του 2012 βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει άλλον έναν αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι, ισχύος 1000 MW, πρότζεκτ το οποίο παίρνει την τελική του μορφή αυτή την περίοδο.