Άνοδος παρατηρήθηκε στις αγορές πετρελαίου στα μέσα Ιανουαρίου λόγω του ψυχρού χειμώνα στις ΗΠΑ, η οποία αύξησε τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης. Ωστόσο, σε μηναίο επίπεδο, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η νέα μηναία έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που εξέδωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον Φεβρουάριο του 2014. Οι επικείμενες εποχικές εργασίες συντήρησης στον κλάδο της διύλισης, αργότερα, ενέτειναν τις πτωτικές τάσεις των τιμών, ωστόσο, οι τελευταίες ανέκαμψαν στις αρχές του τρέχοντος μηνός

Άνοδος παρατηρήθηκε στις αγορές πετρελαίου στα μέσα Ιανουαρίου λόγω του ψυχρού χειμώνα στις ΗΠΑ, η οποία αύξησε τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης. Ωστόσο, σε μηναίο επίπεδο, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η νέα μηναία έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που εξέδωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον Φεβρουάριο του 2014. Οι επικείμενες εποχικές εργασίες συντήρησης στον κλάδο της διύλισης, αργότερα, ενέτειναν τις πτωτικές τάσεις των τιμών, ωστόσο, οι τελευταίες ανέκαμψαν στις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Αναφορικά με τα συνολικά βιομηχανικά αποθέματα αργού στις χώρες του ΟΟΣΑ, ο ΙΕΑ αναφέρει, στην νέα του έκθεση, ότι αυτά αυξήθηκαν και κατά τον μήνα Δεκέμβριο κατά επιπλέον 56,8 εκατ. βαρέλια. Έτσι, η μείωση αποθεμάτων το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους έφτασε το 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μεταβολή που συνιστά την μεγαλύτερη κάμψη αποθεμάτων σε τριμηνιαία βάση από το τέταρτο τρίμηνο του 1999. Συνολικά, τα αποθέματα πετρελαίου στον ΟΟΣΑ υπολογίζονται, στα τέλη Δεκεμβρίου, στα 2.559 εκατ. βαρέλια, μειωμένα κατά 103 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας, ενώ η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης φτάνει τις 28,8 ημέρες.

 

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, εξάλλου, σημείωσε πτώση κατά 290 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 92,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας της κάμψης στην παραγωγή από χώρες εκτός OPEC. Ωστόσο, σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,50 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η απότομη άνοδος – κατά 1,90 εκατ. βαρέλια ημερησίως – σε χώρες εκτός OPEC, αλλά και στα NGL του πετρελαϊκού καρτέλ υπεραναπλήρωσαν την μείωση, κατά 390 χιλ. βαρέλια την ημέρα, στην παραγωγή αργού του OPEC. Η πρόβλεψη για αύξηση της παραγωγής για τις χώρες εκτός OPEC όσον αφορά το σύνολο του τρέχοντος έτους παραμένει αμετάβλητη στα 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, ο OPEC αύξησε την παραγωγή αργού τον Ιανουάριο οριακά, κατά 85 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας έτσι τα 29,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την κάμψη στην παραγωγή του Ιράκ να αντισταθμίζεται από μερική ανάκαμψη στην παραγωγή της Λιβύης. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών παραμένει αμετάβλητο, για το πρώτο τρίμηνο του 2014, στα 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο είναι αυξημένο κατά 0,2 εκατ. βαρέλια για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους λόγω της πρόβλεψης για μεγαλύτερη ζήτηση.

 

Από την άλλη, η ζήτηση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ επανήλθε σε ανοδικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ωστόσο οι χώρες εκτός ΟΟΣΑ συνέχισαν να απορροφούν πάνω από 90% της παγκόσμιας αύξησης στη ζήτηση, η οποία – για το σύνολο του 2013 - υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Επίσης, η ζήτηση για το 2014 αναμένεται να αυξηθεί λόγω της βελτίωσης της οικονομίας γενικότερα.

 

Τέλος, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι οι διυλιστικές ροές παγκοσμίως αναμένεται να πέσουν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περίοδο Δεκεμβρίου – Απριλίου λόγω των εποχικών εργασιών συντήρησης. Ωστόσο, η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014 κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας, κατά μέσο όρο, τα 76,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως χάρη στη διυλιστική δραστηριότητα σε ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Μέση Ανατολή. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απότομη κάμψη στην διυλιστική παραγωγή στην Ευρώπη οδήγησε, το τελευταίο τρίμηνο του 2013, σε πτώση τις παγκόσμιες ροές διύλισης.