Τον τελευταίο καιρό παρουσιάστηκαν αισιόδοξα μηνύματα. Η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές,η Πορτογαλία παει καλά,η Ισπανία βγήκε απο την Κρίση,ακόμη και η Ελλάδα είδε αύξηση των λιανικών πωλήσεων και του PMI. Ειναι περίοδος Ευρωεκλογών και τέτοιες δηλώσεις δεν εκπλήσσουν.

Τον τελευταίο καιρό παρουσιάστηκαν αισιόδοξα μηνύματα. Η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές,η Πορτογαλία παει καλά,η Ισπανία βγήκε απο την Κρίση,ακόμη και η Ελλάδα είδε αύξηση των λιανικών πωλήσεων και του PMI. Ειναι περίοδος Ευρωεκλογών και τέτοιες δηλώσεις δεν εκπλήσσουν.

Για το πόσο καλά βγήκε η Ιρλανδία απο το μνημόνιο αρκεί να δει κάποιος το δημόσιο χρέος της που πέρυσι έφτασε το125% του ΑΕΠ και αυξάνεται,το ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετειται και οι νεοι Ιρλανδοι μεταναστεύουν μαζικά λογω ανεργίας. Η κατάσταση της πραγματικής της Οικονομίας ειναι χειρότερη απο οτι προ τριετίας.

Όσο για την Πορτογαλία αρκεί το γεγονός οτι το χρέος της αυξάνεται με ρυθμό 1% του ΑΕΠ το μήνα!

Αν τελείωσε η Κρίση στην Ισπανία φαίνεται απο την ανεργία της,το έλλειμμα της που το 2013 ηταν6,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 4,5% και το οτι εχει αντικαταστήσει με κρατικά ομόλογα το σύνολο των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Στην Ελλάδα ανέβηκε ελάχιστα ο δείκτης λιανικών πωλήσεων για ένα μόνο μήνα απο τους έντεκα. Ειναι φυσικό μετα απο πέντε χρονια Κρίσης κάποιοι να θέλουν να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα τους παπούτσια και τα τρύπα παντελόνια. Ανέβηκε επίσης και ο PMI για ένα μήνα αλλα η Βιομηχανική παραγωγή έπεσε 6,1% στο έτος. Δεν μεμψιμοιρουμε! ειναι καλό που ανέβηκε η αγορά ύστερα απο 130000 εμπορικές επιχειρήσεις που έκλεισαν και 150000 που ειναι στο κόκκινο. Καλό ειναι που η Βιομηχανία αρχίζει και κινείται.

Ακόμα καλλιτερα ειναι αυτά που έχουν επιτεύχθει μέχρι τώρα και ειναι σπουδαία. Όλα δείχνουν οτι αργά και σταθερά όσο θα εχουμε συνέχεια και συνέπεια θα βγούμε απο την Κρίση σε μερικά χρονια αν μόνοι μας δεν κάνουμε ζημιά.

Η Ευρωπαικη συγκυρία ως προς αυτο ειναι ενδιαφέρουσα. Οι παρατηρητές του Νταβός εξεπλαγησαν απο τις δηλώσεις Ντράγκι . Ουσιαστικά ο Κεντρικός Τραπεζίτης έκανε πίσω ως προς την χαλάρωση της "αποστείρωσης" και την αύξηση της Ρευστοτητος προς μεγάλη ικανοποίηση των "σκληρών" της ΕΚΤ οπως ο Γερμανός Βαιντεμαν.

Γιατι ο Ντράγκι έκανε πίσω όταν η πιστωτική ασφυξία οδηγεί με βεβαιότητα στον αποπληθωρισμο με όλες τις ολέθριες συνέπειες,ιδίως για το Νότο,τώρα που η Κίνα τρικλιζει και οι Οικονομίες των BRIC που τώρα έγιναν " οι ευαισθητοι 8 " καταρρέουν;

Ο Κύριος Ντράγκι γεννήθηκε στην πόλη του Μακιαβέλι και μαθητεύσε στην Γκολντμαν Σαχς. Ξέρει οτι για να δράσει έγκαιρα και δραστικά δεν πρεπει να δράσει νωρίς. Και ξέρει επίσης οτι για να ανέχθουν οι Γερμανοί την δράση του ο κίνδυνος πρεπει να ειναι απτος και άμεσος.

Έτσι θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που εχει και τα οποία ειναι αρκετά όταν πλέον θα πρεπει να σώσει μια μεγάλη χωρα και συγκεκριμένα την Ιταλία. Αυτο που πρεπει να μας ανησυχεί ειναι μήπως ο Κύριος Ντράγκι περιμένει την κατάρρευση μιας μικρής χώρας οπως η Ελλάς για να σώσει μια μεγάλη. Δεν πιστεύουμε οτι αυτός ειναι ο σκοπός του ,εκτός αν εμείς τον διευκολύνουμε.

Το πρόβλημα δεν ειναι ο Κύριος Ντράγκι αλλα ορισμένοι Έλληνες που θεωρούν οτι το πρόβλημα της Ελλαδος ειναι το Ευρώ. Το πρόβλημα της Ελλαδος δεν ειναι το Ευρώ αλλα το ψευδόμενο και σάπιο πολιτικό σύστημα που διατηρεί ακόμη τους συνενόχους του στην Δημόσια Διοίκηση και στις ΔΕΚΟ υποσχόμενο μάλιστα την "αποκατάσταση" των μισθολογικών "αδικιών" του Μνημονίου

Οι Εταίροι δεν μας ζητούν μειώσεις μισθών και συντάξεων,μας ζητούν μείωση του πελατεια κράτους. Καμμιά απο τις συστάσεις του ΟΟΣΑ δεν ειναι εις βάρος των ιδιωτών εργαζομένων και οι περισσότερες ειναι επ'ωφελεια των.

Η Ελλάς σώθηκε με τα πρωτοφανή ποσά που διατέθηκαν μέσω του Μνημονίου. Το οτι το Μνημόνιο είχε πολλά λάθη και οτι τα ποσά που εδόθηςαν ,εδόθηςαν διότι συνέφερε τις Ευρωπαϊκές χώρες ειναι αναμφισβήτητο. Μόνο οι αφελείς και οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν οτι υπάρχουν φιλανθρωπα κράτη.

Η Ελλάς εςωθη διότι ανήκει σε ένα σύστημα και δεν συνέφερε αυτο το σύστημα να παρουσιάσει θεσμικές απώλειες ιδίως μεσουσης της Κρίσης που άρχισε με την Λεμαν Μπραδερς. Οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς Ελληνική Θέση γιατι απο άγνοια,ανικανότητα ή οποιο άλλο λόγο όχι μόνο δεν διαπραγματευτικαμε ποτε αλλα έκτοτε ψευδομαστε διαρκώς απέναντι τους φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και διότι οι κυβερνήσεις ελέγχονται απο τους "συνήθεις υπόπτους"

Αν θελουμε και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε μπορούμε πολύ καλά να το κάνουμε μέσα στο Ευρώ που θα ειναι και πιο αποτελεσματικό με προϋπόθεση οτι θα δεχθούμε και εμείς να διορθώσουμε αυτά που δεν στέκονται σε μια Ευρωπαικη Οικονομία και ευθυγραμμιζομενοι με τις άλλες χώρες του Νότου.

Η Ομοσπονδοιηση της Ευρώπης του Ευρώ οπως εχει προαναγγελθεί ειναι ο μακρύς και ανηφορικός δρόμος της εξυγίανσης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας . Η πρόθεση της Ευρώπης για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλαδος υπάρχει οπως και πρόσφατα το εδήλωσε ο Κύριος Σοιμπλε .Η έξοδος απο την "συντηρητική ομοσπονδοποιηση" δηλαδή η επιστροφή στη Δραχμή ειναι ο δρόμος της Αργεντινης.

Η Αργεντινή, μια πολύ πλούσια χωρα,έφυγε απο ένα σκληρό νόμισμα,αθέτησε τις υποχρεώσεις της,έγινε "οικονομικά ανεξάρτητη" και έκτοτε ζει σε διαρκή χρεοκοπία χωρίς συνάλλαγμα για να εισάγει τα άμεσα αναγκαία με το Πεσο να εχει υποτιμηθεί 800% και με τους πολίτες της να επιτίθενται στα Σουπερμάρκετ λογω πείνας και απελπισίας.

Η έξοδος απο το Ευρώ,τώρα που αρχίζει να διαγράφεται αχνά το τέλος του κατρακυλισματος θα ειναι η χαριστική βολή σε μια οικονομία που ειναι ακόμη βαριά άρρωστη.

Οι σοβαρές ασθένειες απαιτούν μακρά θεραπευτική αγωγή απο Επιστήμονες, όχι ματζουνια απο κομπογιαννιτες για εύπιστους αφελείς