Σε Τροχιά Σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γερμανία Σχετικά με τη Στήριξη των ΑΠΕ Από τη Βιομηχανία

Σε Τροχιά Σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γερμανία Σχετικά με τη Στήριξη των ΑΠΕ Από τη Βιομηχανία
energia.gr
Τρι, 18 Φεβρουαρίου 2014 - 12:01
Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται η Γερμανία όσον αφορά τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, οι οποίες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αντιβαίνουν στους στόχους της ΕΕ για την προώθηση των στόχων για τις ΑΠΕ ως το 2020. Ειδικότερα, η Κομισιόν βλέπει με δυσπιστία την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να εξαιρέσει τομείς της βιομηχανίας από την υποχρέωση ενίσχυσης των μηχανισμών στήριξης των ΑΠΕ

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται η Γερμανία όσον αφορά τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, οι οποίες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αντιβαίνουν στους στόχους της ΕΕ για την προώθηση των στόχων για τις ΑΠΕ ως το 2020. Ειδικότερα, η Κομισιόν βλέπει με δυσπιστία την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να εξαιρέσει τομείς της βιομηχανίας από την υποχρέωση ενίσχυσης των μηχανισμών στήριξης των ΑΠΕ.

Μάλιστα, σε μια σπάνια κίνηση, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια οργάνωσε, σχετικά με το θέμα αυτό, συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, μετά από συνάντηση με το Γερμανό Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Ενέργειας Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως αναφέρει το euobserver, ο Αλμούνια τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η Επιτροπή θα εκδώσει στις 9 Απριλίου νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πολιτική της απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Οι κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και θα περιλαμβάνουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αντιμετωπίζονται υποθέσεις ανταγωνισμού, οδηγώντας ενδεχομένως στην επιβολή προστίμων σε βάρος κυβερνήσεων, εφόσον διαπιστώνεται ότι δρουν κατά παράβαση της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επικαιροποιήσει τον νόμο για τις ΑΠΕ, σχετικά με τον καθορισμό των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά και σχετικά με το ποιες βιομηχανίες θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση να συμβάλουν στην στήριξη αυτή. Ωστόσο, οι απαλλαγές από τη στήριξη των ΑΠΕ θα μπορούσαν να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση και είναι πιθανό να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση του «Energiewende» - για την ενίσχυση της στροφής προς πιο «πράσινες» πηγές ενέργειας - αποτελεί σημαντικό μέλημα για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία.

Ήδη , ο Γκάμπριελ δέχεται πιέσεις τόσο από τη βιομηχανία να μην αυξήσει τις δαπάνες της, όσο και από τους καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν τους λογαριασμούς ενέργειας να ανεβαίνουν.

«Έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε με τη Γερμανία, η Γερμανία έχει τις ισχυρότερες βιομηχανίες της ΕΕ και θέλει να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Αλμούνια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Πρόσθεσε ότι, κατ 'αρχήν, ορισμένες βιομηχανίες μπορεί να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, αλλά τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να αφορά «μία μειοψηφία των βιομηχανικών τομέων, όχι το σύνολο της οικονομίας».

Οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας έχουν ζητήσει εξαιρέσεις ύψους 5,1 δις ευρώ για το τρέχον έτος, με το Γερμανό Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Ενέργειας να τονίζει προς την Ε.Ε. ότι θα είναι δύσκολο να διαπραγματευτεί ακόμη και 1 δις ευρώ λιγότερο από το ποσό αυτό.

Οι εξωτερικοί παράγοντες θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ΄όψιν στην αποδοχή των εν λόγω εξαιρέσεων, κατέληξε ο κ. Αλμούνια, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας των ΗΠΑ έχουν μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι αντίστοιχες βιομηχανίες τους έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού ανέφερε τις βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου και ο ψευδαργύρου ως παραδείγματα βιομηχανιών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αυτή την προτιμησιακή μεταχείριση βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ωστόσο ο Αλμούνια διευκρίνισε ότι «Αν τα κράτη μέλη μάς ζητήσουν έναν πολύ μακρύ κατάλογο των τομέων της βιομηχανίας προς εξαίρεση, το ύψος των παροχών θα μειωθεί. Εάν η λίστα είναι μικρότερη, το ύψος των παροχών θα αυξηθεί».

Οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου αναμένεται να συζητήσουν για τους τρόπους χρηματοδότησης των ΑΠΕ, χωρίς να εμποδίζεται η ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τους, αλλά εξακολουθεί να παρέχει αρκετά κίνητρα για τους καταναλωτές και τα εργοστάσια ώστε να στραφούν προς την «πράσινη ενέργεια».

Ας σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών.