Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει εταιρικό δάνειο ύψους μέχρι 28 εκατ. ευρώ στον διαχειριστή του συστήματος αγοράς και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσόβου, KOSTT, για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης επιλεγμένων υποσταθμών και μετασχηματιστών και για την ενίσχυση του δικτύου στο επίπεδο των 110 kilovolt

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ( EBRD), ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει εταιρικό δάνειο ύψους μέχρι 28 εκατ. ευρώ στον διαχειριστή του συστήματος αγοράς και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσόβου, KOSTT, για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης επιλεγμένων υποσταθμών και μετασχηματιστών και για την ενίσχυση του δικτύου στο επίπεδο των 110 kilovolt.

«Το έργο θα συνδράμει την KOSTT στην επίτευξη συμμόρφωσης με τα κριτήρια ασφάλειας δικτύου N-1 για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που αποτελεί βασική τεχνική προϋπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ENTSO- E», δήλωσε η EBRD σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Το συνολικό κόστος του έργου προβλέπεται να φτάσει έως και τα 36 εκατ. ευρώ.

Το κριτήριο N-1 είναι ένας κανόνας σύμφωνα με τον οποίο τα στοιχεία που παραμένουν σε λειτουργία μετά από αστοχία ενός συγκεκριμένου στοιχείου δικτύου - όπως γραμμής μεταφοράς, μετασχηματιστή ή μονάδας παραγωγής - πρέπει να είναι ικανά να εξυπηρετήσουν την αλλαγή των ροών το δίκτυο που προκλήθηκε από την εν λόγω αστοχία.