Με επίκεντρο το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2002 και ευρίσκεται εντός των ορίων της παραχώρησης της στην περιοχή του Πρίνου, προχωρεί η Energean Oil & Gas, που είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο σήμερα στη χώρα μας, σ’ ένα ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Με επίκεντρο το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2002 και ευρίσκεται εντός των ορίων της παραχώρησης της στην περιοχή του Πρίνου, προχωρεί η Energean Oil & Gas, που είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο σήμερα στη χώρα μας, σ’ ένα ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Energean προτίθεται να ξεκινήσει τις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη διετία 2014-2015 από το συγκεκριμένο κοίτασμα, από το οποίο είχε παραχθεί μια περιορισμένη ποσότητα της τάξεως των 300.000 βαρελιών πετρελαίου πριν από τρία χρόνια. Η Energean Oil & Gas προχωρεί στη συγκεκριμένη επιλογή, έπειτα από τις θετικές ενδείξεις που έχουν προκύψει από την επανεκτίμηση των σεισμικών και γεωλογικών δεδομένων για το Έψιλον, στην οποία έχει προχωρήσει το επιστημονικό της προσωπικό. Οι μέχρι σήμερα γνωστές εκτιμήσεις αναφέρονταν σε απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, καθώς και σε συνολικά αποθέματα της τάξης των 24 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για όλη την παραχώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia. Gr το πρόγραμμα της Energean Oil & Gas προβλέπει την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά του Πρίνου και ήταν το πρώτο νέο κοίτασμα που το 2011 και έπειτα από 30 χρόνια πετρελαϊκής παραγωγής μόνο από τον Πρίνο, έδωσε καινούργια παραγωγή πετρελαίου για τη χώρα μας. Το πρόγραμμα τότε είχε διακοπεί λόγω τεχνικών προβλημάτων στη γεώτρηση. Σύμφωνα με τις ανωτέρω πληροφορίες, οι δύο γεωτρήσεις στο Έψιλον θα πραγματοποιηθούν εντός του 2014. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει επίσης, κατά τη διάρκεια της διετίας 2014-2015, την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων στον Πρίνο και μιας ακόμη στον Βόρειο Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής, η οποία κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 2.000 και 2.500 βαρελιών ημερησίως. Στόχος όπως μέχρι τα τέλη του 2015 η παραγωγή να κυμαίνεται στα 5.000 βαρέλια ημερησίως.

H Energean πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο συνολικής αξίας 500 εκατ. δολαρίων με την BP Oil International, βάσει της οποίας η δεύτερη θα προμηθεύεται τους παραγόμενους υδρογονάνθρακες από τον κόλπο της Καβάλας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για να επιτευχθεί η παραπάνω συμφωνία απαιτήθηκε να προηγηθεί τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Energean, καθώς με το μέχρι πρότινος καθεστώς το σύνολο της παραγωγής από τον Πρίνο διατίθετο υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.

Όμως το μεγάλο στοίχημα για την Energean Oil & Gas είναι η ανάληψη του ερευνητικού προγράμματος στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου ως γνωστό η εταιρεία και η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει έχει επιλεγεί για ν’ αναλάβει την αξιοποίηση της παραχώρησης βάσει του διαγωνισμού Open Door που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ πριν 26 μήνες. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του ΥΠΕΚΑ όλα τα νομικά εμπόδια έχουν πλέον ξεπερασθεί και το κείμενο των σχετικών συμβάσεων για την παραχώρηση στα Ιωάννινα αλλά και στο Κατάκολο, όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κοίτασμα, έχει συμφωνηθεί από τους νομικούς συμβούλους και των δύο πλευρών. Έτσι οι υπογραφές για τις ανωτέρω παραχωρήσεις κανονικά αναμένεται να πέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να προλάβει το Υπουργείο να στείλει τις συμβάσεις στη Βουλή για κύρωση, καθότι ως γνωστό αυτή θα κλείσει στις 18 Απριλίου λόγω των ευρωεκλογών.