Εξαιρετικά δύσκολη,<< αν όχι αδύνατη>>, θεωρεί ο Πρόεδρος της Κομισιόν την ένταξη στην ΕΕ κρατών που θα έχουν προκύψει με απόσχιση από νυν κράτη της ΕΕ.

Εξαιρετικά δύσκολη,<< αν όχι αδύνατη>>, θεωρεί ο Πρόεδρος της Κομισιόν την ένταξη στην ΕΕ κρατών που θα έχουν προκύψει με απόσχιση από νυν κράτη της ΕΕ. Η εν λόγω επισήμανσης αφορούσε στη Σκωτία, που πρόκειται να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο με δημοψήφισμα εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί. Την περίπτωση της Σκωτίας παρακολουθεί στενά και η Ισπανική Καταλονία, με την Μαδρίτη να αντιτίθεται κατηγορηματικώς σε ανάλογη κίνηση αποσχίσεως.

 

Μιλώντας χθες στο BBC, ο Μπαρόζο ρωτήθηκε για το εάν μία ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ.Ο πρόεδρος της Κομμισσιόν απάντησε πως θα ήταν << εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο>> για ένα κράτος που ανεξαρτητοποιείται από υφιστάμενο μέλος της Ενώσεως να ενταχθεί στην ΕΕ ένα τέτοιο κράτος θα έπρεπε να αρχίσει εκ νέου συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο εξήγησε πώς η ένταξις του θα έπρεπε να περάσει από όλα τα υπόλοιπα μέλη- στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση, θα έπρεπε και η Βρετανία να πει το <<ναι>>.

 

Σημειωτέον ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζώρτζ Οσμπορν είχε προειδοποιήσει την Σκωτία ότι τίποτε δεν υποχρεώνει το Ηνωμένο Βασίλειο να μοιρασθεί το νόμισμα του, την στερλίνα , με τη Σκωτία, εάν αυτή ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.<< Εάν η Σκωτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και από τη λίρα Αγγλίας>>, δήλωσε ο Όσμπορν σε ομιλία του στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας. << Δεν μπορώ ως Υπουργός Οικονομικών να στηρίξω την δυνατότητα της διατηρήσεως κοινού νομίσματος με μία ανεξάρτητη Σκωτία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Θα κοστίσει θέσεις εργασίας και χρήματα>>, τόνισε.