Τουλάχιστον 10 με 15 «Πατραϊκούς Κόλπους», που κρύβουν θησαυρό 2 με 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιλαμβάνει το υπέδαφος των θαλάσσιων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Τα κοιτάσματα αυτά εκτιμάται ότι θα φέρουν φορολογικά έσοδα 150 δισ. ευρώ στα επόμενα 25 με 30 χρόνια
Τουλάχιστον 10 με 15 «Πατραϊκούς Κόλπους», που κρύβουν θησαυρό 2 με 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιλαμβάνει το υπέδαφος των θαλάσσιων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας.

Τα κοιτάσματα αυτά εκτιμάται ότι θα φέρουν φορολογικά έσοδα 150 δισ. ευρώ στα επόμενα 25 με 30 χρόνια.

Αυτή η ερμηνεία δίνεται από τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης που παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος σύσκεψης που είχε με την ηγεσία του υπουργείου και τους αρμόδιους επιστήμονες υπογράμμισε: «Υπάρχουν πια ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα σε χερσαίες περιοχές της Ηπείρου και στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο του Ιονίου. Ασφαλώς», προσέθεσε, «συνεχίζεται η επεξεργασία των στοιχείων από τις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης».

Εκτίμηση
Ο κ. Σαμαράς, με βάση και την εικόνα που του παρουσίασε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προχώρησε και σε εκτίμηση: «Από τα κοιτάσματα για τα οποία έχουμε, αυτή τη στιγμή, πολύ ισχυρές ενδείξεις μπορεί κανένας, χωρίς να είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, να πει ότι σε βάθος 25-30 ετών μπορεί τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από αυτά τα στοιχεία τα οποία αναφέραμε να ακουμπήσουν ακόμα και 150 δισεκατομμύρια ευρώ».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπαινίχθηκε την ύπαρξη και την πιθανότητα να εντοπιστούν μεγαλύτερες ποσότητες: «Και βέβαια, χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτά (τα έσοδα), έρευνες οι οποίες ακόμα συνεχίζονται και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων τους».

Υπογράμμισε ακόμη πως «η πατρίδα μας μπορεί και θα αποκτήσει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους και για την εσωτερική της αγορά, αλλά και για τον ευρύτερο εφοδιασμό της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ επανέλαβε την πρόθεσή του μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου να προχωρήσει σε γύρο παραχωρήσεων 10 με 15 θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνες. Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο κι αυτός για αποδεδειγμένα στοιχεία: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε αναλογίες και γεωλογικά πρότυπα από γειτονικές χώρες, που μας δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας πως δίνεται ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ προσφέρεται και «ανακούφιση» στα νοικοκυριά.

Εξάλλου, κύκλοι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αφορμή τη συμφωνία σχολίασαν: «Η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα ως προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους».

Η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διέλευση του αγωγού TAP, που αποτελεί εναλλακτική πηγή προμήθειας, οδηγούν προς τον προαναφερόμενο στόχο. Ως προς τη συμφωνία θετικοί κρίνονται και οι νέοι όροι του take or pay αλλά και των δύο αναθεωρήσεων στη διάρκεια της 10ετίας μετά το 2016.

Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την πολιτική της συμμετοχής του φυσικού αερίου στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Η αναδρομικότητα, δε, της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντική ανάσα στην ενεργοβόρο βιομηχανία.

Το χαμηλότερο κόστος αντανακλάται ήδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τις μονάδες φυσικού αερίου να έχουν ήδη προσφέρει χαμηλότερες τιμές.

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 27/02/2014)