Βελτιωμένες οι Προβλέψεις της Κομισιόν για την Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Βελτιωμένες οι Προβλέψεις της Κομισιόν για την Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
του Κώστα Καρκαγιάννη
Πεμ, 27 Φεβρουαρίου 2014 - 18:40
Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα είναι λίγο μεγαλύτερη εφέτος και το 2015, ωστόσο η ανεργία θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ο πληθωρισμός πολύ κάτω από τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα είναι λίγο μεγαλύτερη εφέτος και το 2015, ωστόσο η ανεργία θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ο πληθωρισμός πολύ κάτω από τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επειτα από δύο χρόνια ύφεσης, η οικονομία της Ευρωζώνης θ’ αναπτυχθεί κατά 1,2% (1,1% προηγούμενη πρόβλεψη) το 2014 και κατά 1,8% (1,7% προηγούμενη πρόβλεψη) το 2015, προέβλεψε χθες η Κομισιόν. Μάλιστα, ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν δήλωσε ότι «η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος» και ότι «τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης είναι πίσω μας». Εν μέρει έχει δίκιο, δεδομένου ότι πέρυσι επτά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης γνώρισαν ύφεση, ενώ το 2014 θα είναι μόνο δύο, η Κύπρος και η Σλοβενία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, γενικότερα ενισχύεται η εσωτερική ζήτηση, τάση που φαίνεται να είναι λίγο ισχυρότερη απ’ ό,τι προβλεπόταν το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθούν να είναι σήμερα πολύ χαμηλότερες (18,9% του ΑΕΠ) απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του 2000 (21%), στοιχείο που αναμφίβολα εμποδίζει την ανάκαμψη. Πολύ αρνητικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία θα παραμείνει, συνολικά στην Ευρωζώνη, σε ιστορικά πολύ υψηλό επίπεδο ολόκληρο το 2014 (στο 12%) αλλά και το 2015, οπότε προβλέπεται ότι θα μειωθεί μόνο στο 11,7%. Πρόκειται για τη βαριά κληρονομιά της κρίσης και της συντονισμένης λιτότητας που ακολούθησε η Ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια.

Η γνώριμη εικόνα με τις τρομερές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου θα παραμείνει και το 2015 στο μέτωπο της ανεργίας, καθώς στην Ελλάδα η ανεργία προβλέπεται να έχει υποχωρήσει στο 24% από 26% το 2014, στην Ισπανία η ανεργία του χρόνου θ’ ανέλθει στο 24,6% και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο (με εξαίρεση τη Μάλτα) η ανεργία θα μετριέται με διψήφιο νούμερο. Την ίδια στιγμή η ανεργία στη Γερμανία θα μειώνεται στο 5,1% και στην Αυστρία στο 4,7%. Μια άλλη προβληματική εξέλιξη είναι ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κινείται σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το 2% που έχει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εφέτος στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί μόλις στο 1% και του χρόνου θα ενισχυθεί στο 1,3%. Η ΕΚΤ επιμένει ότι η Ευρώπη δεν απειλείται από αποπληθωρισμό, ωστόσο η μακρά περίοδος πολύ χαμηλού πληθωρισμού θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο. Με τον πληθωρισμό της Γερμανίας να διαμορφώνεται στο 1,4% εφέτος και του χρόνου, οι χώρες του Νότου θα πρέπει να πέσουν ουσιαστικά στον αποπληθωρισμό προκειμένου να καταφέρουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι της Γερμανίας. Παράλληλα, ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός και ο αρνητικός πληθωρισμός επιδεινώνουν σημαντικά τον λόγο δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ.

Γερμανία

Η Γερμανία θα είναι για μια ακόμη χρονιά η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ Γαλλία και Ιταλία θα μείνουν ακόμη πιο πίσω. Το γερμανικό ΑΕΠ προβλέπεται ν’ αυξηθεί κατά 1,8% και κατά 2% αντίστοιχα εφέτος και το 2015. Την ίδια στιγμή η Γαλλία θα επιτυγχάνει ανάπτυξη 1% και 1,7%, ενώ ακόμη χειρότερα προβλέπεται ότι θα τα πάει η Ιταλία, της οποίας το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θ’ αναπτυχθεί μόλις κατά 0,6% εφέτος και κατά 1,2% το 2015. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Γερμανία μπορεί ν’ αρχίσει να καταγράφει πλεονάσματα από εφέτος (0,1% του ΑΕΠ), ωστόσο Γαλλία και Ισπανία θ’ αντιμετωπίσουν προβλήματα και μάλλον θα κληθούν να πάρουν νέα μέτρα.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")