Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει επιβάλει πάνω από 1,0 εκατ. ευρώ (1.370.000 δολάρια ) πρόστιμο για τον ρουμανικό λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, OPCOM, για διακρίσεις κατά των traders ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει επιβάλει πάνω από 1,0 εκατ. ευρώ (1.370.000 δολάρια ) πρόστιμο για τον ρουμανικό λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, OPCOM, για διακρίσεις κατά των traders ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Επιτροπή θεωρεί , επίσης, τη μητρική εταιρεία της OPCOM CNTEE Transelectrica Α.Ε. υπεύθυνη για την παράβαση» αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Transelectrica είναι ο ρουμανικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ 2008 και 2013, η OPCOM απαίτησε όπως οι συμμετέχοντες στις αγορές spot ηλεκτρικής ενέργειας σημείο αποκτήσουν ρουμανικό ΦΠΑ, αρνούμενη να αποδεχθεί traders που έχουν ήδη εγγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως αποτέλεσμα, οι traders από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να εισέλθουν στη ρουμανική αγορά χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μόνο με τη ίδρυση νέας εταιρείας στη Ρουμανία , πράγμα που συνεπάγεται πρόσθετο κόστος και οργανωτικά μειονεκτήματα για τους traders της ΕΕ σε σύγκριση με αυτούς της Ρουμανίας, προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνα κατά της OPCOM τον Δεκέμβριο του 2012.