Το υπουργείο Ενέργειας της Βρετανίας έστειλε μήνυμα προς τους επενδυτές ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αλλαγή του ρυθμιστικού καθεστώτος για τις ΑΠΕ μέχρι το 2017.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βρετανίας έστειλε μήνυμα προς τους επενδυτές ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αλλαγή του ρυθμιστικού καθεστώτος για τις ΑΠΕ μέχρι το 2017.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο τόνισε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στα πιστοποιητικά που χορηγούνται στις μονάδες ΑΠΕ ( Renewable Obligation Certificate- ROC) πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2017. Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, η στήριξη προς τα φωτοβολταϊκά πάρκα πρόκειται να μειωθεί από το 1,6 πιστοποιητικό σε 1,4 στα τέλη Μαρτίου, ενώ προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις σε 1,3 και 1,2 για το καθένα από τα επόμενα έτη.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Ενέργειας, Μάικλ Φάλον, διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι παρά τις μειώσεις, δεν τους περιμένουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις ως το 2017, ενώ πάγια θέση των επιχειρήσεων του κλάδου είναι να υπάρχει ένα σαφές και σταθερό ρυθμιστικό καθεστώς στην αγορά των ΑΠΕ.

Αναφορικά με τα αιολικά, ο Φάλον τόνισε πως «η στήριξη για τα μεγάλα αιολικά πάρκα μειώθηκε κατά 10% από την 1η Απριλίου του 2013. Τα κόστη της τεχνολογίας αυτής εξετάστηκαν και επιβεβαιώθηκε ότι η στήριξη θα πρέπει να διατηρηθεί σταθερή».

Σημειώνεται, επίσης, ότι στη Βρετανία από το 2017 και μετά θα ισχύσει υποχρεωτικά το σύστημα CfD ( Contracts for Difference), βάσει του οποίου οι παραγωγοί θα ανταγωνίζονται στις τιμές συμμετέχοντας σε δημοπρατήσεις ισχύος, ώστε να εξασφαλίζουν τα πιστοποιητικά τους. «Αυτό σημαίνει ότι μόνο τα πιο αποδοτικά έργα θα κατασκευάζονται και θα εκπροσωπούν υψηλότερη αξία έναντι χρημάτων για τους καταναλωτές», τόνισε ο υπουργός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι φέτος η βρετανική αγορά φωτοβολταϊκών αναμένεται να ξεπεράσει την αντίστοιχη γερμανική, διότι πολλοί επενδυτές τρέχουν για να προλάβουν την επιδότηση του 1,6 πιστοποιητικού για τα έργα τους.