Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτήν την εβδομάδα, ενδεχομένως και σήμερα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και θα δώσει για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που προτίθεται να καταθέσει στην Βουλή αναφορικά με την πώληση ενός πακέτου παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 2,690MW.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτήν την εβδομάδα, ενδεχομένως και σήμερα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και θα δώσει για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που προτίθεται να καταθέσει στην Βουλή αναφορικά με την πώληση ενός πακέτου παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 2,690 MW. Το πακέτο αυτό, που σύμφωνα με στελέχη της Επιχείρησης αποκαλείται χάριν συντομίας αλλά και για λόγους συμβολισμού, ως «Μικρή ΔΕΗ», περιλαμβάνει ένα μείγμα μονάδων λιγνίτη (Αμύνταιο Ι και ΙΙ, Μελίτη Ι και ΙΙ), Φυσικού Αερίου (Κομοτηνή) και Υδροηλεκτρικά (Νέστος, Πουρνάρι Ι και ΙΙ).

Να θυμίσουμε ότι η κυβερνητική απόφαση για το σπάσιμο της ΔΕΗ ελήφθει το καλοκαίρι του 2013 όταν παράλληλα προωθήθηκε η πώληση της ΑΔΜΗΕ. Οι δύο αυτές αποφάσεις έρχονται να ικανοποιήσουν Μνημονιακές απαιτήσεις και ασφαλώς να συμβάλουν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την δημιουργία ανταγωνισμού. Βάσει του σκεπτικού της κυβερνήσεως η πώληση και άρα ο έλεγχος ενός μίγματος ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από μία ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής η κοινοπραξία εταιρειών θα προσφέρει πρόσβαση στο σημερινό παραγωγικό μείγμα της ΔΕΗ δημιουργώντας έτσι συνθήκες ίσης ευκαιρίας για τους προμηθευτές της Ημερήσιας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι προς Πώληση Μονάδες της ΔΕΗ

Μονάδες

Ισχύς

Εργαζόμενοι

Αμύνταιο 1 και 2

λιγνιτική

600 MW

(2x300)

310

Μελίτη1

λιγνιτική

330 MW

200

Μελίτη 2

λιγνιτική

450 MW

υπό σχεδιασμό

Κομοτηνή

φυσικού αερίου

480 MW

98

Νέστος

Θησαυρός και Πλατανόβρυση Υδροηλεκτρικές

494 MW

50

Πουρνάρι 1 και 2

Στον Άραχθο ποταμό

Υδροηλεκτρικές

336 MW

60

 

Στη νέα εταιρεία θα περάσουν οι περίπου 1.400 εργαζόμενοι που απασχολούνται στις υπό παραχώρηση μονάδες και ορυχεία καθώς και το 30% των εργαζόμενων στις επιτελικές υπηρεσίες της ΔΕΗ. Άγνωστο όμως παραμένει ακόμη εάν στην «Μικρή ΔΕΗ» θα εκχωρηθεί και το αναλογούν τμήμα της εμπορίας των υπό πώληση μονάδων. Απώτερος στόχος της δημιουργίας της νέας εταιρείας όπως προβλέπει το σχέδιο της αποκρατικοποίησης θα είναι «μία πλήρης καθετοποιημένη και βιώσιμη εταιρεία κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ».

Τόσο η πώληση της «Μικρής ΔΕΗ» όσο και μέρος του ΑΔΜΗΕ, που ελέγχεται από την ΔΕΗ, αναμένεται να ενισχύσουν τα οικονομικά της ΔΕΗ η οποία με αυτό τον τρόπο θα δει να εισρέουν στα ταμεία της ποσά της τάξης του 1,5 έως και 1,8 δισεκ. ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να μειώσει τον υπέρμετρο δανεισμό της ενώ θα τις περισσέψουν χρήματα για απαραίτητες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του παραγωγικού της δυναμικού. Μία συλλογιστική η οποία είχε εκφρασθεί και υποστηρίχθηκε διαχρονικά από το Energia. gr από το 2002 και μετά πλην όμως αντιμετώπισε την απόρριψη, την περιφρόνηση ακόμα και την λοιδορία των κατεστημένων δυνάμεων αλλά και των συνδικαλιστών οι οποίοι δεν μπορούσαν να δουν πέρα από την μύτη τους. Εάν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχε πωληθεί ένα μέρος της ΔΕΗ και απείρως υψηλότερο θα ήταν το τίμημα και οι όροι του παιχνιδιού θα είχαν καθορισθεί από την ίδια την Επιχείρηση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων της. Σήμερα το σπάσιμο της ΔΕΗ πραγματοποιείται υπό άκρως δυσμενείς όρους τόσο σε διοικητικό-λειτουργικό επίπεδο όσο και από πλευρά τιμήματος.

Ήδη εκφράζεται έντονος προβληματισμός από ανώτερα κλιμάκια της ΔΕΗ για το εάν τελικά θα βρεθεί αγοραστής για το προσφερόμενο πακέτο δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης των περισσοτέρων, εάν όχι όλων, των εταιρειών κοινής ωφελείας της Ευρώπης. Έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι προ το παρόν θα περιορισθεί ανάμεσα στους τοπικούς παίκτες και τους ξένους συνέταιρους τους. Δηλαδή τους ομίλους ΕΛΠΕ, Mυτιληναίου, Μότορ Οϊλ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελληνικής Τεχνοδομικής, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν συνεταίρους από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, πιθανότερο εμφανίζεται το ενδιαφέρον εταιρειών που έχουν βάλει ήδη «πόδι» στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, όπως η ιταλική Edison (συνεταίρος των ΕΛΠΕ), η Gaz De France - Suez (συνεταίρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) καθώς και η Qatar Petroleum International, συνεταίρος επίσης της ΤΕΡΝΑ στη μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ.

Τέλος, κύκλοι της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο το σχετικό νομοσχέδιο θα μπορέσει να ψηφισθεί από την σημερινή Βουλή η οποία ήδη κινείται στην τροχιά των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ευρωεκλογών και η οποία πρόκειται να κλείσει στις 18 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω κύκλοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους ότι επιτέλους με τον διαχωρισμό της ΔΕΗ ξεκίνησε το τελευταίο και πλέον χρήσιμο κεφάλαιο ανοίγματος της αγοράς πράγμα που σημαίνει την δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Υπό αυτή την έννοια οι περισσότεροι παράγοντες στην αγορά συμφωνούν ότι στον γενικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προτεραιότητα έπρεπε εξ’ αρχής να δοθεί στο σπάσιμο της ΔΕΗ και όχι τόσο στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.