Με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αιολικών (EWEA) τονίζει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω της υιοθέτησης ενός στόχου για διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 30% ως το 2030, έναντι 27% που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.

Με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αιολικών ( EWEA) τονίζει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω της υιοθέτησης ενός στόχου για διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 30% ως το 2030, έναντι 27% που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., ο διευθυντής του EWEA, Τόμας Μπέκερ, αναφέρει ότι η πρόταση της Επιτροπής θα μείωνε τις εισαγωγές αυτές μόλις κατά 9%, ενώ αν ο στόχος αυξανόταν στο 30%, τότε η μείωση θα έφτανε το 26%, δηλαδή στο τριπλάσιο.

Παράλληλα, ο EWEA ζητά να γίνει ο στόχος δεσμευτικός σε κρατικό επίπεδο, όπως αυτός του 2020, ώστε να τονωθεί η πράσινη ανάπτυξη και να προσελκυθούν κεφάλαια. Ο σύνδεσμος εκτιμά επίσης, ότι ένας στόχος στο 30% θα δημιουργήσει 568.000 περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ως το 2030.

Σε προηγούμενη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπέκερ ανέφερε τα εξής:

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι μια αφύπνιση. Οι Ευρωπαίοι βασίζονται στα πιο ασταθή μέρη του πλανήτη για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Για κάθε συμβατική μονάδα που κατασκευάζουμε, δεσμευόμαστε ότι θα αγοράζουμε τα καύσιμα από το εξωτερικό για πολλά χρόνια, δίχως διασφάλιση. Κάθε Ευρωπαίος δαπανεί 2 ευρώ ανά ημέρα για ενεργειακές πηγές εκτός της Ε.Ε.»