Ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Νερού, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο τομέας της ενέργειας αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας χρήσης νερού και προβλέπει ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί «ακόμη παραπάνω μέχρι το 2035».

Ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Νερού, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο τομέας της ενέργειας αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας χρήσης νερού και προβλέπει ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί «ακόμη παραπάνω μέχρι το 2035».

Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα για την αυξανόμενη χρήση του νερού από τον τομέα της ενέργειας, χρήση που πρόκειται να αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις κατά 1/5 τα επόμενα 20 χρόνια.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι «περίπου 580δις κυβικά μέτρα νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας κάθε χρόνο». Αυτά τα ποσοστά τοποθετούν τον τομέα της ενέργειας μετά τη γεωργία αναφορικά με την κατανάλωση νερού.

«Ο τομέας της ενέργειας χρησιμοποιεί νερό περίπου στον ίδιο ρυθμό που το νερό ρέει στον Γάγγη (στην Ινδία) ή στον Μισισιπή (στις Ηνωμένες Πολιτείες) - κάποια από τα μεγαλύτερα ποτάμια στον κόσμο», τονίζει η έκθεση.

Η εξόρυξη, η μεταφορά και η επεξεργασία των ορυκτών καυσίμων, καθώς και η άρδευση των βιοκαυσίμων, όλα αυτά κάνουν την παραγωγή ενέργειας να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νερό. Και με τους αυξανόμενους περιορισμούς νερού στο μέλλον, η διαθεσιμότητα και το κόστος θα επηρεαστούν περισσότερο, σύμφωνα με την μελέτη.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, «συμβάλουν στην μελλοντική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χωρίς να εντείνει σημαντικά τις απαιτήσεις του νερού», ενώ άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιούν περισσότερο νερό.

«Η λειψυδρία στην Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων χωρών, έχει περιορίσει την παραγωγή ενέργειας κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η βαριά χρήση του νερού στην παραγωγή μη συμβατικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο κοινό», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Κίνα και Καναδάς στο προσκήνιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί επίσης ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει περισσότερο νερό «με την εκτυλισσόμενη αστικοποίηση και οικονομική ανάπτυξη».

Η εκτεταμένη μόλυνση των ποταμών και η περιορισμένη υδροδότηση, ειδικά στα βόρεια και δυτικά της χώρας όπου κυριαρχούν οι τομείς της βιομηχανίας και της γεωργίας, «πιέζουν ασφυκτικά τους υπόγειους υδάτινους πόρους», λέει η έκθεση.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που λήγει τον επόμενο χρόνο, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού, την ανάπτυξη ικανοτήτων αφαλάτωσης, και την ανάπτυξη μεγάλων έργων υποδομής του νερού, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2050. Ωστόσο, οι συντάκτες σημειώνουν ότι «η απειλή παραμένει« για ορισμένες βιομηχανίες εντάσεως νερού.

Η έκθεση εξετάζει επίσης και την κατάσταση στον Καναδά, μια χώρα πλούσια σε νερό, που είναι αντιμέτωπη με την πρόκληση της παραγωγής πετρελαϊκής άμμου, της οποίας και οι δύο τεχνικές κάνουν υψηλή χρήση νερού.

«Ο αντίκτυπος της παραγωγής πετρελαϊκής άμμου στην ποιότητα του νερού συνιστά επίσης σημαντικό θέμα», τονίζει η έκθεση.