Δεν προχωρούν σε νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, με την προϋπόθεση ότι ο Πούτιν θα αρκεστεί στην προσάρτηση της Κριμαίας. Αυτό αποφάσισαν οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης, όπως φάνηκε και από την συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα μετά το πέρας της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη

Δεν προχωρούν σε νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, με την προϋπόθεση ότι ο Πούτιν θα αρκεστεί στην προσάρτηση της Κριμαίας. Αυτό αποφάσισαν οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης, όπως φάνηκε και από την συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα μετά το πέρας της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.

«Είναι στο χέρι της Ρωσίας να ενεργήσει υπεύθυνα και να δείξει για μια ακόμα φορά ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και... αν αποτύχει να το πράξει, τότε θα υπάρξει κάποιο κόστος», δήλωσε ο Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας τη Μόσχα ως «περιφερειακή δύναμη» και όχι την μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, τόνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να απομακρυνθούν στρατιωτικά από την Κριμαία, όμως η προσάρτηση της περιοχής δεν είναι 'τελειωμένη υπόθεση', αφού η διεθνής κοινότητα δεν θα την αναγνωρίσει.

«Είναι στο χέρι της Ρωσίας να ενεργήσει υπεύθυνα και να δείξει για μια ακόμα φορά ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και... αν αποτύχει να το πράξει, τότε θα υπάρξει κάποιο κόστος», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο τέλος του συνεδρίου για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.

Η Μόσχα από την πλευρά της, αφού υποβάθμισε τη σημασία της απόφασης του Ομπάμα και των δυτικών συμμάχων να μποϋκοτάρουν την προγραμματισμένη σύνοδο των G8 στο Σότσι τον Ιούνιο και να πραγματοποιήσουν σύνοδο των G7 χωρίς τη Ρωσία, στη συνέχεια, μέσω του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να διατηρήσει τις επαφές με τους εταίρους των G8.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως ανησυχεί για την πιθανότητα περαιτέρω ρωσικής «καταπάτησης» στην Ουκρανία και θεωρεί ότι ο ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί «να κάνει σειρά υπολογισμών». Επέμεινε ότι οι ρωσόφωνοι δεν αντιμετωπίζουν καμία απειλή στην Ουκρανία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της Μόσχας.

Κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να αφήσει τους Ουκρανούς να επιλέξουν μόνοι τους την μοίρα τους, χωρίς εκφοβισμούς, λέγοντας πως είναι βέβαιος ότι θα επέλεγαν την ύπαρξη καλών σχέσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς τι θα σταματούσε τη Ρωσία από το να «αρπάξει» περισσότερα εδάφη, ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας επίθεσης σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που καλύπτεται από το Άρθρο 5 της αμοιβαίας άμυνας, και μιας επίθεσης σε χώρα μη-μέλος όπου η Δύση μπορεί να ασκήσει διεθνή πίεση, να στρέψει την προσοχή σε αυτά τα κράτη και να παράσχει οικονομική βοήθεια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, σηματοδοτώντας στροφή στις διμερείς σχέσεις των δυο πλευρών.

ΕΕ και ΗΠΑ σκοπεύουν να δώσουν ώθηση στο ένα φιλόδοξο εμπορικό σχέδιο του "Transatlantic Trade and Investment Partnership" (Διατλαντικός Επενδυτικός και Εμπορικός Συνεταιρισμός).Το "TTIP" προσθέτει στην Ευρωπαϊκή οικονομία 1% του ΑΕΠ ή περί τα 120 δισ. ευρώ ετησίως σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να δώσει παρόμοια ώθηση και στην απασχόληση.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν εκτός από το διμερές εμπόριο και το θέμα της Ουκρανίας, οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η εξωτερική πολιτική, το ζήτημα των θεωρήσεων διαβατηρίων, η κοινή πολιτική για την άμυνα και το θέμα το παρακολουθήσεων.