Διευκρινίσεις ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Βουλγαρία, σχετικά με υπό συζήτηση τροποποιήσεις του βουλγαρικού νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την ενέργεια, οι οποίες στοχεύουν στην εξαίρεση του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, από το πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου. Σημεία τις επιστολής προς τις βουλγαρικές Αρχές μετέδωσε η βουλγαρική ραδιοφωνία BNR
Διευκρινίσεις ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Βουλγαρία, σχετικά με υπό συζήτηση τροποποιήσεις του βουλγαρικού νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την ενέργεια, οι οποίες στοχεύουν στην εξαίρεση του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, από το πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου. Σημεία τις επιστολής προς τις βουλγαρικές Αρχές μετέδωσε η βουλγαρική ραδιοφωνία BNR.

Οι επίμαχες τροποποιήσεις του νόμου, που προτείνονται από δύο βουλευτές της Αριστεράς, έχουν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με αυτές, αλλάζει ο ορισμός του διασυστημικού αγωγού φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι το βουλγαρικό τμήμα του South Stream θα μπορεί να θεωρείται ως διασυνδετήριος αγωγός. Ενδεχόμενη ισχύς της διάταξης αυτής θα μπορούσε να σημάνει την εξαίρεση της Βουλγαρίας- σε ό,τι αφορά τον South Stream, από την εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ και την απαλλαγή της από την υποχρέωση να παράσχει πρόσβαση στον αγωγό σε προμηθευτές φυσικού αερίου πλην της Gazprom.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερωθεί σχετικά με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις και εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την συμβατότητά τους με το κοινοτικό δίκαιο. Όπως σημείωσε, αυτός ήταν και ο λόγος που ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτιγνκερ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Ντράγκομιρ Στόινεφ, ζητώντας του διευκρινίσεις ως προς τις προθέσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης. Διευκρίνισε δε ότι η επιστολή δεν συνιστά κίνηση νομικής διαδικασίας κατά της Βουλγαρίας, καθώς οι "προβληματικές" διατάξεις δεν έχουν καταστεί ακόμη μέρος της βουλγαρικής νομοθεσίας και στην παρούσα στιγμή η Επιτροπή υποβάλλει απλώς κάποια ερωτήματα.

Περί τα τέλη 2013, η Βουλγαρία εξουσιοδότησε επισήμως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί με τη Ρωσία τη διακυβερνητική συμφωνία της με τη Ρωσία για το έργο του South Stream, έτσι ώστε να αρθούν οι ασυμβατότητες με την κοινοτική νομοθεσία.

Το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, διευκρίνισε ότι ο διάλογος για το "καθεστώς" του South Stream δεν διακόπηκε, οι εργασίες για το έργο συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και τεχνικών και ότι προετοιμάζεται απάντηση στην επιστολή των Βρυξελλών. "Θεωρούμε ότι επιστολή, στην οποία ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ θέτει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις της Ενεργειακής Νομοθεσίας, αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Όσον αφορά στις προτεινόμενες από τους βουλευτές νομικές αναθεωρήσεις στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι θα εξεταστούν κατ΄ αρχήν από τον νομοθέτη ."Αυτό θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δημοσιότητα και διαφάνεια και θα διασφαλίσει πως όλες οι θέσεις θα ακουστούν" σημειώνεται.

"Η θέση του υπουργείου Οικονομικών έχει διατυπωθεί περισσότερες από μία φορές: Η υλοποίηση του έργου του αγωγού South Stream είναι σημαντική τόσο για τη διαφοροποίηση των διαδρομών εφοδιασμού με φυσικό αέρι0ο, όσο και για την οικονομία της Βουλγαρίας. Γι΄ αυτό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά τον Οκτώβριο του 2013, η Βουλγαρία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, κατάφερε να εξασφαλίσει μία συμφωνία μεταξύ της Bulgarian Energy Holding και της Gazprom, ώστε η εταιρεία του έργου South Stream να επιτρέψει τη χρήση της χωρητικότητας του αγωγού από τρίτους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει ότι "αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση της Βουλγαρίας στη νομοθεσία της ΕΕ".


Πηγή:www.capital.gr