Πρόστιμα 302 Eκατ. Από την Κομισιόν για Καρτέλ σε Υποβρύχια Καλώδια με Εμπλοκή της Goldman Sachs

Πρόστιμα 302 Eκατ. Από την Κομισιόν για Καρτέλ σε Υποβρύχια Καλώδια με Εμπλοκή της  Goldman Sachs
energia.gr
Πεμ, 3 Απριλίου 2014 - 10:01
Πρόστιμα ύψους 302 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, καθώς και σε δέκα εταιρείες κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για σύσταση καρτέλ στον κλάδο όπως μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για τις εταιρείες Prysmian, Nexans, τις ιαπωνικές Viscas, Exsym, Sumitomo Electric Industries και τις δανέζικες NKT και LS Cable & System

Πρόστιμα ύψους 302 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, καθώς και σε δέκα εταιρείες κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για σύσταση καρτέλ στον κλάδο όπως μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για τις εταιρείες Prysmian, Nexans, τις ιαπωνικές Viscas, Exsym, Sumitomo Electric Industries και τις δανέζικες NKT και LS Cable & System.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο επεβλήθη στην Prysmian (104,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 37,3 εκατ. ευρώ κοινού προστίμου με την Goldman Sachs), ενώ απηλλάγη των προστίμων ο ελβετικός όμιλος ABB, που ειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ύπαρξη καρτέλ.

Η ιταλική εταιρεία κατασκευής καλωδίων Prysmian ανήκε στην Goldman Sachs Capital Partners, τον βραχίονα της Goldman που είναι επιφορτισμένος με τις εξαγορές. Αν και δεν είναι ασυνήθιστο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού να επιβάλει πρόστιμα σε μητρικές εταιρείες όταν οι θυγατρικές τους εμπλέκονται σε καρτέλ, ωστόσο σπανίως επιβάλει ποινές σε έναν πρωτίστως οικονομικό επενδυτή, ιδιαίτερα για περιόδους όπου ο επενδυτής αυτής κατείχε ποσοστά μειοψηφίας στην εμπλεκόμενη εταιρεία. Η τράπεζα Goldman Sachs είχε δηλώσει στην Κομισιόν πλήρη άγνοια για την προσπάθεια χειραγώγησης των τιμών και της αγοράς, που είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν η Goldman αποκτήσει την Prysmian.