Ο πρόεδρος Ομπάμα έβγαλε ένα βαρυσήμαντο λόγο στο Palais des Beaux Arts στις Βρυξέλλες, που σκοπό είχε να επισημάνει τους κινδύνους από τον ρωσικό επεκτατισμό και την ανάγκη συστράτευσης ΗΠΑ και Ευρώπης ώστε να αντιμετωπισθεί η απειλή. Ολοι οι παρόντες, Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ανώτατοι γραφειοκράτες που τους συνόδευαν, κοινοτικοί και εθνικοί, τον άκουσαν με τη δέουσα σοβαρότητα

Ο πρόεδρος Ομπάμα έβγαλε ένα βαρυσήμαντο λόγο στο Palais des Beaux Arts στις Βρυξέλλες, που σκοπό είχε να επισημάνει τους κινδύνους από τον ρωσικό επεκτατισμό και την ανάγκη συστράτευσης ΗΠΑ και Ευρώπης ώστε να αντιμετωπισθεί η απειλή. Ολοι οι παρόντες, Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ανώτατοι γραφειοκράτες που τους συνόδευαν, κοινοτικοί και εθνικοί, τον άκουσαν με τη δέουσα σοβαρότητα. Όταν τελείωσε ο λόγος τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης με εξ άρχουσα τη Γερμανία έκαναν αυτό που κάνουν πάντα καλύτερα. Αποτίμησαν τις οικονομικές συνέπειες, σε αυτή την περίπτωση της αντίθεσης με τη Ρωσία.

Η γερμανική βιομηχανία, που κατά δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης είναι σύσσωμη πίσω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αντέδρασε κάπως διαφορετικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens κύριος Joe Kaeser επεσκέφθη τον πρόεδρο Πούτιν στην ντάτσα του στη Μόσχα και του επισήμανε ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Siemens έχει επενδύσει 1,1 δισ. δολ. στη Ρωσία και προτίθεται να συνεχίσει δυναμικά επενδύοντας. Οι πτήσεις της Lufthansa προς τη Μόσχα είναι γεμάτες από ανώτατα στελέχη των γερμανικών εταιρειών και όχι μόνο, που πηγαίνουν για να διαβεβαιώσουν τους Ρώσους ότι οι εμπορικές τους σχέσεις θα παραμείνουν αδιατάρακτες.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. «συμβούλευε» τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας κύριο Yutsenyuk να ετεροχρονίσει την υπογραφή του οικονομικού και άλλων πρωτοκόλλων της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας - Ε.Ε. ώστε να μην υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες» στην ανατολική ουκρανική βιομηχανία, όπου ευρίσκεται το σύνολο σχεδόν της βιομηχανίας της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας υπέγραψε, λοιπόν, μόνο το 2% της Συνθήκης, γιατί εκτός από την οικονομική διάσταση του θέματος έτσι απέφυγε και τις κακοτοπιές, που αφορούν «τον συντονισμό και την ένταξη της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας με αυτές της Ε.Ε.», πράγμα που ίσως έφερνε τον κ. Πούτιν πιο κοντά στο Κίεβο.

Ο λόγος της μη υπογραφής των οικονομικών πρωτοκόλλων είναι απλός. Τα προϊόντα της ουκρανικής βιομηχανίας απορροφώνται εις τη ρωσική αγορά και είναι ακατάλληλα για τη Δύση ή μη επιθυμητά. Αν η Ουκρανία συνδεθεί οικονομικά με την Ε.Ε. οι Ρώσοι θα σταματήσουν τις εισαγωγές και η Ουκρανία θα χρεοκοπήσει άμεσα και οριστικά. Αυτό θα έχει σαν μια από τις συνέπειες να γεμίσει η Βόρεια Ευρώπη Ουκρανούς οικονομικούς πρόσφυγες. Οι ολιγάρχες της Ουκρανίας το έχουν καταλάβει μαζί με τους Γερμανούς ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τους Ρώσους, για αυτό η Γερμανία τους προσεγγίζει με πολλούς τρόπους.

Μετά την επίσκεψη Σταϊνμάγερ - Ταρούτα, ο εκλεκτός της Γερμανίας κ. Κλίτσκο θα αποσυρθεί από υποψήφιος πρόεδρος της χώρας υπέρ του ολιγάρχη «βασιλιά της σοκολάτας» κ. Ποροσένκο,ο οποίος έχει καλές σχέσεις και με τους Ρώσους. Η παρουσία των ολιγαρχών στη μέλλουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι η μόνη ελπίς για τη χώρα αυτή, δεδομένου ότι οι ολιγάρχες με ρεαλισμό θα εκμεταλλευθούν τις σχέσεις που έχουν με τη Ρωσία για να ηρεμήσουν και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο Χωρών που είναι κυρία πηγή πλούτου τους.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία σε αγαστή συνεργασία μαζί τους θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές της σχέσεις και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, και θα αποφύγει έτσι τη συνεργασία με ακραία στοιχεία που ανασύρουν και παλιές δικές της μνήμες. Οσο για τον υπόλοιπο ουκρανικό λαό θα πρέπει να αποδεχθεί τη λιτότητα μαζί με τη Νίκη της Δημοκρατίας. Τότε θα υπογράψει και το υπόλοιπο 98% της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ε.Ε.

(www.kassandros.gr)