Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας» υποκινώντας ταραχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Όπως δήλωσε ο Γιάτσενιουκ, τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο που βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας» υποκινώντας ταραχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Γιάτσενιουκ, τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο που βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», είπε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως τον Πούτιν και τον έκπτωτο πρόεδρο Γιανουκόβιτς ότι κρύβονται πίσω από αυτές τις κινήσεις.

Σε μήνυμά του στο Facebook ο Αρσέν Αβάκοφ σημείωσε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος σε συνεργασία με τον Πούτιν «διέταξαν και πλήρωσαν διαδηλωτές για να δημιουργηθεί νέο αποσχιστικό επεισόδιο στα ανατολικά της χώρας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πολύ μικρές ομάδες ατόμων, οι οποίες και θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι οι δυνάμεις της αποσύρονται από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο ίδιος ο γγ της Συμμαχίας σημείωσε ότι νέα παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, θα ήταν «ιστορικό λάθος» που θα είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η διεθνής απομόνωση της Μόσχας.

«Εάν η Ρωσία επρόκειτο να παρέμβει βαθύτερα στην Ουκρανία, δεν θα δίσταζα να το αποκαλέσω ιστορικό λάθος. Αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Θα είχε πολύ μεγάλες συνέπειες στις σχέσεις Ρωσίας και δυτικού κόσμου. Θα επρόκειτο για λάθος υπολογισμό με τεράστιες στρατηγικές επιπτώσεις» είπε ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.