Φιλο-ρώσοι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, «κήρυξαν» τη Δευτέρα την ανεξαρτησία της επαρχίας, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα στις 11 Μαΐου για την εγκαθίδρυση «της λαϊκής δημοκρατίας» της περιοχής. Ο ιστότοπος ειδήσεων Ostrov ανέφερε πως οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ζητήσουν την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία

Φιλο-ρώσοι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, «κήρυξαν» τη Δευτέρα την ανεξαρτησία της επαρχίας, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα στις 11 Μαΐου για την εγκαθίδρυση «της λαϊκής δημοκρατίας» της περιοχής.

Ο ιστότοπος ειδήσεων Ostrov ανέφερε πως οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ζητήσουν την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάζοντας κείμενο, ένας άνδρας είπε ότι οι διαδηλωτές θα ζητήσουν από τη Ρωσία να στείλει «ειρηνευτικό σώμα», σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν επιθετική δράση από τις «παράνομες» -όπως τις χαρακτήρισε- αρχές του Κιέβου.

Δεν δόθηκε άδεια στους δημοσιογράφους να μπουν στο κτίριο, αλλά ο άνδρας -που δηλώνει εκπρόσωπος των διαδηλωτών- τους ανακοίνωσε την είδηση το μεσημέρι μπροστά από την κεντρική είσοδο.

Ο άνδρας αυτός εμφανιζόταν την Κυριακή σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, ως ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών που κατέλαβαν γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στο Ντονέτσκ έπειτα από σύντομες συμπλοκές με την αστυνομία.

Φιλορώσοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε τρεις πόλεις. Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει «ένα δεύτερο στάδιο» των ειδικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, που έχουν ως στόχο τη διάσπαση της Ουκρανίας.

Ο Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι εξελίξεις σε Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Λουχάσνκ, δείχνουν ότι οι εχθροί της Ουκρανίας «παίζουν το σενάριο της Κριμαίας».

«Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» είπε.

Προειδοποιώντας ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές διαθέτουν όπλα, δήλωσε: «Αντι-τρομοκρατικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ εναντίον εκείνων που έχουν όπλα».

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου έστειλε στο Ντονέτσκ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας με ρωσική ανάμειξη. «Οι πόλεις αυτές βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και στόχος των κινήσεων αυτών είναι να μπουν στη χώρα ρώσοι στρατιώτες» τόνισε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ας σημειωθεί ότι ο Γιατσενιούκ, που επρόκειτο να είναι επίσημος ομιλητής στην Συνέλευση του Συμβουλίου που ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της στο Στρασβούργο, δεν πρόκειται τελικά να εκφωνήσει την Τετάρτη το μεσημέρι την επίσημη ομιλία του – προφανώς λόγω των εξελίξεων στη χώρα του.

Την ώρα εκείνη προγραμματίζεται πλέον να γίνει η ομιλία του Προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Ωστόσο πρόκειται να γίνει η προγραμματισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις απειλές στην λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθεί ακόμη η επικύρωση της απόφασης να ακυρωθεί η συμμετοχή των μελών της Ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι περίπου 40.000 στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας.

Εντωμεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση «ανησυχεί πολύ» για τα γεγονότα που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο στην ανατολική Ουκρανία με την κατάληψη κρατικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως θα συνεργασθεί με το νέο γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν για να εξασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ουκρανία θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ντονέτσκ και το Χάρκοβο είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε πολύ όλοι στη γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. «Πρέπει επειγόντως να ανανεώσουμε την έκκλησή μας προς όλους αυτούς που έχουν θέσεις ευθύνης να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον γάλλο ομόλογό του Σαπέν ότι οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν πως «συμφωνούν πλήρως πως αυτό που συμφωνεί το ΔΝΤ θα εφαρμόζεται το συντομότερο δυνατόν».

Την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία δήλωσε πως ελπίζει ότι θα λάβει φέτος εξωτερική βοήθεια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονται 7 δισεκ. που θα διατεθούν από το ΔΝΤ.