Συνάντηση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Ουκρανού ομολόγου του, Αντρέι Ντεστσούτσα, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το πρακτορείο Reuters

Συνάντηση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Ουκρανού ομολόγου του, Αντρέι Ντεστσούτσα, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το πρακτορείο Reuters.

Δεν ανακοινώθηκε ακόμα ο τόπος της συνάντησης με τα δύο αντιπαρατιθέμενα μέλη και την Ευρώπη και την Αμερική ως μεσολαβητές, αλλά ήδη τις τελευταίες μέρες στην ανατολική Ουκρανία το κλίμα είναι εκρηκτικό. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, διάφορες πόλεις στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας ταλανίζονται από διαδηλώσεις που ζητούν να ακολουθήσουν κι αυτές τον ίδιο δρόμο.

Το Ντονιέτσκ ανακοίνωσε ήδη ότι θα προχωρήσει και αυτό σε δημοψήφισμα, ενώ το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασαν επεισόδια στο Χάρκοβο μεταξύ ρωσόφιλων διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη.

Παράλληλα, αύριο, στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν για να καθορίσουν εκ νέου τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί επί τάπητος η ενεργειακή απεξάρτησή από τη Ρωσία.

Ήδη ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, έχει καταθέσει σχέδιο για επίσπευση της εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα (shale gas).

Εξάλλου, αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία ότι αν συνεχίσει να παρεμβαίνει στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας αυτό θα έχει «βαθύτατες συνέπειες» για τη σχέση της με το ΝΑΤΟ απηύθυνε χθες από το Παρίσι ο γ.γ. της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Θα ήταν ιστορικό λάθος αν η Ρωσία παρέμβει περισσότερο στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο Δανός γ.γ. της συμμαχίας μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Θα είχε βαρύτατες συνέπειες για τη σχέση μας με τη Ρωσία και θα επέτεινε τη διεθνή απομόνωση της χώρας» κατέληξε ο κ. Ράσμουσεν.