Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Τετάρτη τις αρχές της Ουκρανίας να μην «διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο» στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν «θετική έκβαση». Ας σημειωθεί ότι χθες η ουκρανική κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο 48 ωρών στους φιλορώσους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Τετάρτη τις αρχές της Ουκρανίας να μην «διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο» στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν «θετική έκβαση». Ας σημειωθεί ότι χθες η ουκρανική κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο 48 ωρών στους φιλορώσους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, όπως προειδοποίησε ο ουκρανός υπουργός εσωτερικών, εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, τότε θα υπάρξει δυναμική επέμβαση.

«Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την διευθέτηση της κατάστασης θα έχει αποτέλεσμα και ότι αυτό θα είναι θετικό», δήλωσε, από την πλευρά του ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας κυβερνητικής σύσκεψης για την κρίση στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι σε κάθε περίπτωση οι μεταβατικές αρχές (της Ουκρανίας) δεν θα διαπράξουν τίποτε ανεπανόρθωτο», πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη από την Κυριακή, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε πολλές πόλεις.

Μια ελπίδα για τη διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης δημιουργήθηκε χθεςμε την ανακοίνωση της διεξαγωγής την επόμενη εβδομάδα συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πάντως την Τρίτη ότι οι φιλορωσικές ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας θα πρέπει να εκπροσωπηθούν στις συνομιλίες αυτές.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους αυτής της συνάντησης», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Πούτιν.

«Πρόκειται για μια εσωτερική κρίση της Ουκρανίας και αυτοί που είναι τώρα στην εξουσία στο Κίεβο πρέπει να καλέσουν όλες τις περιοχές, όλες τις πολιτικές δυνάμεις για έναν διάλογο για το σύνταγμα, για τη γλώσσα και για όλα τα άλλα θέματα», υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός.

Μάλιστα, χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη δεύτερη συνομιλία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε στον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας να ξεκινήσει εσωτερικό εθνικό διάλογο ώστε να μειωθεί η ένταση στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, καθώς επίσης να υπάρξει και η προώθηση της τροποποίησης του Συντάγματος.

Η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα μετατρέψει την Ουκρανία σε ομοσπονδιακό κράτους, μια πρόταση την οποία έχει απορρίψει το Κίεβο το οποίο φοβάται ότι θα χάσει κάθε επιρροή στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Εξάλλου ο Πούτιν προειδοποίησε την Ουκρανία για την παροχή φυσικού αερίου, το οποίο το Κίεβο αρνείται να πληρώσει στην τρέχουσα τιμή, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη της Μόσχας στην ουκρανική οικονομία δεν μπορεί να διαρκέσει «αιωνίως».

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom να αποφύγει προς το παρόν να ζητήσει να προπληρώνεται το αέριο που αγοράζει το Κίεβο εν αναμονή νέων διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας αυτών «θα λάβουν αυτό που έχουν πληρώσει», σημείωσε ο Πούτιν.

Το Κίεβο έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φυσικό αέριο που έχει αγοράσει από τη Μόσχα, ενώ αρνείται την αύξηση της τιμής που έχει ορίσει η Ρωσία. Από την 1η Απριλίου η τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία πέρασε από τα 269 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια.

Ο Oυκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν επανέλαβε χθες ότι το Κίεβο δεν θα πληρώσει το χρέος του, αν η Μόσχα δεν αναθεωρήσει την απόφασή της να ακυρώσει την έκπτωση που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι έκανε στην Gazprom «εποικοδομητικές προτάσεις».

«Θεωρώ ότι υπάρχει κάθε λόγος να περάσουμε σε ένα σύστημα προπληρωμών», εκτίμησε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «κρίσιμη».

Παρ'όλα αυτά ο Πούτιν αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στις «περαιτέρω διαπραγματεύσεις» εξαιτίας «της δύσκολης κατάστασης» στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία. «Λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη κατάσταση στην Ουκρανία και το γεγονός ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώ από την Gazprom και την κυβέρνηση να αναβάλουν το ενδεχόμενο αυτό», είπε ο ίδιος.

«Η κατάσταση είναι το λιγότερο περίεργη: οι ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του καθεστώτος του Κιέβου, όμως δεν κάνουν τίποτε για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα ευρώ», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του καθεστώτος του Κιέβου, όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει οικονομικά την Ουκρανία (. . .) η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει αιωνίως», υπογράμμισε.