Με ισόρροπο τρόπο έχει καταφέρει η Αυστρία να αναπτύξει τόσο την ασφάλεια ενεργειακών προμηθειών, όσο και την εξοικονόμηση ενέργεια και τις ΑΠΕ. Αυτό αναφέρει η ειδική έκθεση του ΙΕΑ που εκδόθηκε εχθές, Τετάρτη, η οποία, επιπλέον, συστήνει στις αρχές της χώρας να διερευνήσουν τις εγχώριες δυνατότητες παραγωγής shale gas (αέριο σχιστών)

Με ισόρροπο τρόπο έχει καταφέρει η Αυστρία να αναπτύξει τόσο την ασφάλεια ενεργειακών προμηθειών, όσο και την εξοικονόμηση ενέργεια και τις ΑΠΕ. Αυτό αναφέρει η ειδική έκθεση του ΙΕΑ που εκδόθηκε εχθές, Τετάρτη, η οποία, επιπλέον, συστήνει στις αρχές της χώρας να διερευνήσουν τις εγχώριες δυνατότητες παραγωγής shale gas (αέριο σχιστών) .

Όπως τονίζεται στην έκθεση « Energy Policies of IEA CountriesAustria 2014 Review», η Αυστρία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας της, ενώ, την ίδια στιγμή, έχει καταφέρει να περιορίσει την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Όπως τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Maria van der Hoeven κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Βιέννη, η Αυστρία «αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα» της όλο και μεγαλύτερης ανάπτυξης και εφαρμογής κοινών νόμων και κανόνων στον ενεργειακό τομέα στην ΕΕ, εξέλιξη που αφήνει μικρότερο χώρο σε σχέση με το παρελθόν για αμιγώς εθνικές αποφάσεις. «Η Αυστρία θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την ολοκλήρωση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στις περιφερειακές αγορές μέσω στενότερης συνεργασίας και συντονισμού με τους γείτονές της», συνέστησε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού.

Ειδικά όσον αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, η έκθεση του ΙΕΑ δίνει έμφαση στην ανάγκη για ενθάρρυνση επενδύσεων σε δίκτυα, βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης στη ζήτηση και ενσωμάτωση των ποικίλων μορφών παραγωγής από ΑΠΕ κατά τρόπο αποτελεσματικό από πλευράς κόστους και σύμφωνου με τους κανόνες της αγοράς. Μία εσωτερική αγορά η οποία θα λειτουργεί ομαλά μπορεί να συμβάλει στο να μειωθεί η, όλο και μεγαλύτερη, ανησυχία σχετικά με τις τιμές και το κόστος της ενέργειας, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για την βιομηχανία. Η Αυστρία, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανησυχία αυτή μέσω της εφαρμογής περισσότερων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και μέσω της διευκόλυνσης του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά.

Ο ΙΕΑ χαρακτηρίζει «εύρωστη» την ασφάλεια καυσίμων της Αυστρίας, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα που προβλέπει η νομοθεσία, ενώ η αποθηκευτική δυναμικότητα φυσικού αερίου είναι σημαντική σε σύγκριση με ό, τι παρατηρείται διεθνώς. Ωστόσο, η Αυστρία, τονίζεται στην έκθεση, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και την εγχώρια παραγωγή αερίου και, για τον λόγο, αυτό ο Οργανισμός την προτρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες που έχει στον τομέα του shale gas (αέριο σχιστών).

Αποτελώντας “ success story”, η Αυστρία έχει υπερτριπλασιάσει την κρατική χρηματοδότηση για έρευνα, ανάπτυξη και επίδειξη ( RD& D) στον ενεργειακό τομέα σε σχέση με το 2007. Η έκθεση του IEA ενθαρρύνει την αυστριακή κυβέρνηση να διατηρήσει την χρηματοδότηση στους τομείς αυτούς στα σημερινά επίπεδα, ή - ιδανικά – να την αυξήσει, ειδικά μέσω κινήτρων και μέτρων για στήριξη των σχετικών ιδιωτικών επενδύσεων.

Η κ. van der Hoeven τόνισε, επίσης, ότι, παρ’ ό, τι οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» για ενεργειακή χρήση έφτασαν στο ανώτατο σημείο τους το 2005, θα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες που παρέχει ο τομέας των μεταφορών στην κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο των συνομιλιών στους κόλπους της ΕΕ εν όψει της διαμόρφωσης των στόχων της κλιματικής αλλαγής για το 2030, η Αυστρία πρέπει να διαμορφώσει μία στρατηγική που θα ενσωματώνει την ασφάλεια προμηθειών, την βιωσιμότητα, αλλά και τις απαιτήσεις της εσωτερικής αγοράς.

Συνοψίζοντας, ανάμεσα στις βασικές συστάσεις της έκθεσης του ΙΕΑ « Energy Policies of IEA CountriesAustria 2014 Review», περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

- Η Αυστρία πρέπει να αναπτύξει μία στρατηγική για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή μετά το 2020 η οποία θα ενσωματώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις διαστάσεις της εσωτερικής αγοράς σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

- Οφείλει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις τιμές της ενέργειας και του κόστους με περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αύξησης του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής πώλησης.

- Πρέπει να συνεχίσει την πορεία προς τη διασυνοριακή ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.