Συνομιλίες Μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ για την Αντίστροφη Ροή Αερίου Ζητά η Σλοβακία

Συνομιλίες Μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ για την Αντίστροφη Ροή Αερίου Ζητά η Σλοβακία
energia.gr
Παρ, 11 Απριλίου 2014 - 08:16
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ζήτησε χθες να διεξαχθούν συνομιλίες με την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί ότι η χώρα του μπορεί να αντιστρέψει τη ροή των αγωγών του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία χωρίς να παραβιάσει τα ισχύοντα συμβόλαια
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ζήτησε χθες να διεξαχθούν συνομιλίες με την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί ότι η χώρα του μπορεί να αντιστρέψει τη ροή των αγωγών του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία χωρίς να παραβιάσει τα ισχύοντα συμβόλαια.

Ο Φίτσο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υποστηρίζει το σχέδιο αποστολής αερίου στην Ουκρανία, όμως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χώρα του θα πληρωθεί γι’ αυτό και ότι δεν θα παραβιάσει τα ισχύοντα συμβόλαια που έχουν συναφθεί με τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom.

«Η καλύτερη λύση θα ήταν μια συνάντηση των εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητήσουν τους όρους υπό τους οποίους η Σλοβακία θα προχωρήσει στην αντιστροφή της ροής (των αγωγών) του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Φίτσο.

Η Σλοβακία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να προσφέρει φυσικό αέριο στην Ουκρανία στην περίπτωση που η Ρωσία μειώσει ή αναστείλει τις παραδόσεις της στο Κίεβο. Η Ουκρανία οφείλει στη Gazprom 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για φυσικό αέριο που έχει αγοράσει.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας περίπου το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής ζήτησης. Περίπου το ένα τρίτο του ρωσικού αερίου περνάει από την Ουκρανία και ένα μέρος αυτού στη συνέχεια από τη Σλοβακία.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα χαμηλά επίπεδα φυσικού αερίου που βρίσκονται αποθηκευμένα στην Ουκρανία ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητά της να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζεται να προστεθεί στο απόθεμα της Ουκρανίας επιπλέον αέριο αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη θα μπορούσε εύκολα να επιβιώσει από μια πλήρη απώλεια του αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία ως τα τέλη Οκτωβρίου», εκτίμησε ο Μιχαήλ Κορτσέμκιν διευθυντής της εταιρείας συμβούλων East European Gas Analysis με έδρα τις ΗΠΑ.

«Η ροή (του φυσικού αερίου) θα μπορούσε να περάσει από τον Γιαμάλ-Ευρώπη ή τον Νορντ Στριμ», πρόσθεσε αναφερόμενος στους ρωσικούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο στη Γερμανία από τη Λευκορωσία και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Παρόλα αυτά ο Κορτσέμκιν παραδέχθηκε ότι η Κεντρική Ευρώπη θα αντιμετώπιζε δύσκολα μια πλήρη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα.

Στο μεταξύ ο ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τίτους Κορλατεάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά τις απαιτήσεις της από την ΕΕ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία καθώς και εκείνη εξαρτάται από την ευρωπαϊκή αγορά για τις εξαγωγές αερίου.

«Σε αυτό τον δημόσιο διάλογο, δίνεται συχνά έμφαση στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη διότι η Ρωσία εξαρτάται επίσης από την ευρωπαϊκή αγορά» για να πουλήσει το φυσικό της αέριο, δήλωσε ο Κορλατεάν.

«Δεν είναι απλό να στραφούν σε άλλες αγορές, είναι μια περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει κόστη και η Ρωσία έχει συμφέρον να είναι προσεκτική όσον αφορά τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της ΕΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αντίθετα με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ρουμανία εξαρτάται λίγο από το ρωσικό αέριο, το οποίο καλύπτει το 10 με 20% των αναγκών της ανάλογα με τη χρονιά.

Ο ρουμάνος υπουργός επεσήμανε ότι κατανοεί τις θέσεις άλλων χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τη Μόσχα για την παροχή φυσικού αερίου, όμως «οι μεγάλες αρχές και οι θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου δεν είναι μπορούν να γίνουν αντικείμενα διαπραγμάτευσης (…) με οικονομικά κίνητρα».

Αν η Ρωσία επιλέξει την κλιμάκωση, «η επιλογή των οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει», υπογράμμισε ο Κορλατεάν.


Πηγή:www.capital.gr