Σε μια κίνηση υπαναχώρησης απέναντι στους Αμερικανούς και τους Κινέζους, το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ισχύσουν οι κανόνες για τις εκπομπές ρύπων μονάχα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

Σε μια κίνηση υπαναχώρησης απέναντι στους Αμερικανούς και τους Κινέζους, το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ισχύσουν οι κανόνες για τις εκπομπές ρύπων μονάχα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

Με τον τρόπο αυτό, οι αερομεταφορείς της Ευρώπης θα αναγκαστούν να πληρώσουν την παραπάνω επιβάρυνση, αλλά και να δουν την ανταγωνιστικότητά τους να επιδεινώνεται απέναντι στις ξένες εταιρείες.

Η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου ήρθε στον απόηχο των αμερικανικών και κινεζικών αντιδράσεων, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο είχαν απειλήσει την Ε.Ε. με εμπορικά αντίποινα σε περίπτωση που επεκτεινόταν και στους δικούς τους αερομεταφορείς η σχετική ρύθμιση.

Βάσει του σχεδίου, που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 458 ψήφους υπέρ, 120 κατά και 24 αποχές, και το οποίο θα έχει ισχύ έως το 2017, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, που λειτουργούν στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αγοράζοντας δικαιώματα από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων.

Το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε την ένταξη όλων των αεροπορικών εταιρειών, που εισέρχονται και εξέρχονται από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, στο σύστημα εμπορίας ρύπων.

Η αρμόδια για την Κλιματική Αλλαγή επίτροπος, Κόνι Χέντεγκααρντ, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν «καλύτερο από το τίποτα», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι εντείνονται τώρα οι πιέσεις και στις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να συμφωνήσουν σε ανάλογα μέτρα, που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή των αεροπορικών εταιρειών στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Ξεκαθάρισε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιστρέψει στο αρχικό σχέδιο για ένταξη όλων των αεροπορικών εταιρειών στο σύστημα εμπορίας ρύπων το 2017, εάν ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει καταλήξει σε ένα παγκόσμιο σχέδιο έως την προγραμματισμένη γενική συνέλευσή του, το Σεπτέμβριο του 2016.