Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του στην μεταβατική κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να δώσει ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειες, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Νωρίτερα, είχε ζητήσει να υπάρξουν νομικές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της, παραμένοντας εκτός ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του στην μεταβατική κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να δώσει ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειες, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Νωρίτερα, είχε ζητήσει να υπάρξουν νομικές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της, παραμένοντας εκτός ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια επιθυμία. Αντίκειται στα θεμελιώδη συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ακέραιη στα σημερινά της σύνορα, αλλά ακέραιη με πλήρη σεβασμό στις περιφέρειες», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Εξάλλου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι η χώρα του, η οποία κατηγορείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι έχει στείλει «προβοκάτορες» για να δημιουργήσουν «χάος» στο ανατολικό ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας, δεν διαθέτει «ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς» σε αυτό το τμήμα της γειτονικής χώρας.

«Μας κατηγορούν ότι έχουμε πράκτορες εκεί. Δεν έχουμε. Και κανείς από τους στρατιωτικούς μας δεν είναι εκεί. Δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός ούτε πράκτορας» της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η αναμέτρηση ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης του Κιέβου συνεχιζόταν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία παρά την προσφορά χορήγησης αμνηστίας από μέρους της φιλοδυτικής μεταβατικής κυβέρνησης.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει στείλει «προβοκάτορες» στην ανατολική Ουκρανία για να προκαλέσουν «χάος» και να δοθεί ένα «πρόσχημα» στη Μόσχα για να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επέμβαση, όπως είχε συμβεί στην Κριμαία. Κατήγγειλε μια «αθέμιτη και παράνομη προσπάθεια από μέρους της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος και να δημιουργήσει μια ακόμη κρίση».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρξουν νομικές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της, υπογραμμίζοντας την επιμονή της Μόσχας να κρατήσει τη χώρα μακριά από το ΝΑΤΟ.

Μετά τη διαμάχη ΝΑΤΟ - Ρωσίας για τις εικόνες από δορυφόρους που παρουσιάζουν ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα, ο γγ της Συμμαχίας ζήτησε την απομάκρυνση των ρώσων στρατιωτών από την περιοχή.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για τις τετραμερείς συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία και είπε ότι οι οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να διαμορφώσει το μέλλον της Ουκρανίας και να την εμποδίσει να προσεγγίσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


Ο Λαβρόφ είπε σε συνάντησή του με εκπροσώπους ρωσικών μη κυβερνητικών οργανώσεων ότι χρειάζονται εγγυήσεις για την διατήρηση του καθεστώτος των ίσων αποστάσεων στην Ουκρανία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να «κατοχυρωθούν με νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο Γιανουκόβιτς είχε υπογράψει νόμο που εμπόδιζε την Ουκρανία από το να ενταχθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία.

«Η Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποτελεί μήλον της έριδος, αλλά σύνδεσμο στην αλυσίδα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας» είπε ο Λαβρόφ.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι -παρά τις διαβεβαιώσεις του- ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μάλιστα, η Συμμαχία έδωσε στη δημοσιότητα και εικόνες από δορυφόρους, θέλοντας να αποδείξει ότι η Μόσχα ότι έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές μονάδες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Μόσχα απαντά πως οι φωτογραφίες είναι από τον περασμένο Αύγουστο, και κατηγορεί από την πλευρά του το ΝΑΤΟ πως «προσπαθεί να δημιουργήσει έναν φανταστικό εχθρό».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Δύση θα πρέπει «να σταματήσει τις προσπάθειες να νομιμοποιήσει την κυβέρνηση του Μαϊντάν (σ.σ. της πλατείας Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην παραίτηση Γιανουκόβιτς)».

 

Επανέλαβε την απαίτηση της Ρωσίας να υιοθετήσει η Ουκρανία συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές δεν θα εκδώσουν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, αποκαλώντας τον ανατραπέντα ηγέτη της Ουκρανίας «νόμιμο πρόεδρο με πλήρεις εξουσίες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι νέες αρχές στην Ουκρανία ξεκίνησαν τη διαδικασία για την έκδοση του Γιανουκόβιτς στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά τη φυγή του από το Κίεβο και την άφιξή του στη Ρωσία, έπειτα από τρεις μήνες διαδηλώσεων λόγω της ξαφνικής μεταστροφής του όταν δεν υπέγραψε όπως αναμενόταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2013 μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί στη Ρωσία.