Τα σχέδια της ΕΕ για δεσμευτική μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030 θα οδηγήσει σε πτώση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μεταξύ 0.1% και 0.45% με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με ανάλυση της εκτίμησης των επιπτώσεων που συνοδεύουν την πρόταση.

Τα σχέδια της ΕΕ για δεσμευτική μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030 θα οδηγήσει σε πτώση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μεταξύ 0.1% και 0.45% με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με ανάλυση της εκτίμησης των επιπτώσεων που συνοδεύουν την πρόταση.

Η ανακοίνωση για το κλίμα και την ενέργεια μειώνει επίσης το μερίδιο 27% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ηπείρου μέχρι το 2030, που θα είναι προαιρετικό για τα κράτη μέλη.

«Η φιλόδοξη μείωση 40% του στόχου για τις εκπομπές του θερμοκηπίου για το 2030 είναι το πιο οικονομικά αποδοτικό ορόσημο στην πορεία μας προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα»,τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, José Manuel Barroso.

Ο Επίτροπος Ενέργειας, Günther Oettinger, πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει πως «η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής… πρέπει να επιτευχθεί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Ωστόσο σύμφωνα με τις σελίδες 81-82 της εκτίμησης των επιπτώσεων της Κομισιόν, ο στόχος μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου «προβλέπει απώλεια 0.1%-0.45% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ανάλογα με την προσέγγιση για την τιμολόγηση του άνθρακα σε τομείς εκτός του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.

Αντίθετα, η εκτίμηση των επιπτώσεων διαπιστώνει ότι πιο φιλόδοξες πολιτικές για την ενεργειακή απόδοση θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 0.53%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας έχει προβλέψει ότι ένα σενάριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης θα οδηγήσει σε ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 1% μέχρι το 2035.

«Δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο για την πρόταση του 40%», δήλωσε ο Brook Riley από τους Φίλους της Γης Ευρώπης, ο οποίος επεσήμανε την «ανωμαλία» αυτή στο blog του. «Η όλη συζήτηση για το 2030 είναι χτισμένη στην άμμο», πρόσθεσε.

Οι Φίλοι της Γης υποστηρίζουν ότι η στρατηγική για τις εκπομπές του θερμοκηπίου βασίστηκε σε μια απαισιόδοξη αξιολόγηση από την Επιτροπή για τα μέτρα που τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να πειστούν να υιοθετήσουν. «Και είναι έτοιμοι να θάψουν τα οφέλη των φιλόδοξων πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια για να δικαιολογήσουν την ηττοπάθεια τους», πρόσθεσε ο Riley.

Η εκτίμηση επιπτώσεων της Κομισιόν επικρίθηκε επίσης από τη βιομηχανία ενεργειακής απόδοσης και κάποια κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων για το 2030, η βιομηχανία θα πληρώσει για τις προτεινόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ έως το 2050, καταβάλλοντας την τιμή του άνθρακα 40 € ανά τόνο από το 2030, το οποίο θα ανέλθει σε € 264 ανά τόνο από το 2050.