Ουκρανία: Και Πάλι το Ενδεχόμενο Αυστηρότερων Κυρώσεων Κατά της Ρωσίας στο «Τραπέζι» των 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ουκρανία: Και Πάλι το Ενδεχόμενο Αυστηρότερων Κυρώσεων Κατά της Ρωσίας στο «Τραπέζι» των 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ
energia.gr
Δευ, 14 Απριλίου 2014 - 14:54
Τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, με το βλέμμα στα ανατολικά, συζητούν σήμερα, στο Λουξεμβούργο, για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Ορισμένες φωνές εγείρουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας στη λεγόμενη «τρίτη φάση», η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει περιορισμούς στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση, ενδεχομένως με ευρείες συνέπειες για τις οικονομίες Ρωσίας - ΕΕ

Τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, με το βλέμμα στα ανατολικά, συζητούν σήμερα, στο Λουξεμβούργο, για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Ορισμένες φωνές εγείρουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας στη λεγόμενη «τρίτη φάση», η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει περιορισμούς στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση, ενδεχομένως με ευρείες συνέπειες για τις οικονομίες Ρωσίας - ΕΕ.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε προσερχόμενος ότι η απάντηση στη συμπεριφορά που δείχνει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να είναι περαιτέρω κυρώσεις.

«Η αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία είναι σαφές ότι κινείται από τη Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που γίνεται έχει προγραμματιστεί από τη Ρωσία. Η άρνηση της Μόσχας δεν έχει ίχνος αξιοπιστίας» τόνισε ο βρετανός ΥΠΕΞ.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για γρήγορη δράση εάν χρειαστεί» είπε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο ολλανδός ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς, διαπιστώνοντας «πολλές ομοιότητες με τα όσα έγιναν στην Κριμαία».

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε πως δεν αποκλείει εμπλοκή της Ρωσίας στις ταραχές. «Από αρκετές πηγές μας φαίνεται ότι ίσως η Ρωσία παίζει ρόλο στις εξελίξεις» στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ. Νωρίτερα, το Βερολίνο είχε μιλήσει για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ως «προηγούμενο» η Κριμαία.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία εμπνέουν μεγάλη ανησυχία και τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι αυτό που συνέβη στην Κριμαία δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο» είχε πει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ταυτόχρονα, και ενώ οι φιλορώσοι ένοπλοι δεν δείχνουν διάθεση να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει στο Σλαβιάνσκ, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, στις 9 π.μ. (ώρα Ελλάδος), η ουκρανική ηγεσία επαναλαμβάνει πως προετοιμάζεται μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους . Την ίδια στιγμή, όμως, δηλώνει και ανοικτή στη διενέργεια δημοψηφίσματος, βέβαιη για αποτέλεσμα υπέρ της ενιαίας Ουκρανίας.


Το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε θέσει το Κίεβο, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας επανήλθε και επανέλαβε πως η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, με τη συμμετοχή του στρατού θα γίνει. Η περιφέρεια του Ντονέτσκ «θα σταθεροποιηθεί», τόνισε ο Ολ.Τουρτσίνοφ.

Όσον αφορά δε τις εκκλήσεις για δημοψήφισμα «α λα Κριμαία», ο μεταβατικός πρόεδρος είπε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι «δεν είναι αντίθετος» στο να γίνει μαζί με τις προεδρικές εκλογές (στις 25 Μαΐου), δηλώνοντας βέβαιος πως η πλειοψηφία θα ψήφιζε «υπέρ μίας ενιαίας Ουκρανίας».