Προειδοποίηση προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, όπως ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τετάρτης το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του

Προειδοποίηση προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, όπως ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τετάρτης το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

«Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Χθες,ο Ρώσος πρόεδρος σε συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης του προέδρου της Ρωσίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πούτιν «τόνισε ότι η Ρωσία αναμένει μια σαφή καταδίκη, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητα, αυτών των αντισυνταγματικών ενεργειών».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να πέρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.

Στηρίζουν οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η Ρωσία ενώ ετοιμάζεται η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη με στόχο την -ελάχιστα διαφαινόμενη, προς το παρόν- αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

Οι αναφορές για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ είναι αντικρουόμενες, όπως και οι πληροφορίες για θύματα: Οι τελευταίες αναφορές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νεκρών.

Τα οδοφράγματα γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια στις πόλεις στα ανατολικά παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης ουκρανικά τεθωρακισμένα είχαν θεαθεί βόρεια του Σλαβιάνσκ.

Η εικόνα ωστόσο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα ούτε στο Καραματόρσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις που ανακατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου φαίνεται ότι βρέθηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters, αντιμέτωποι με πλήθος, μη οπλισμένο, που συγκεντρώθηκε γύρω από το αεροδρόμιο και φώναζε συνθήματα εναντίον της ηγεσίας στο Κίεβο.