Η κυβέρνηση της αυτόνομης Βόσνιο - Κροατικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας θα βοηθήσει την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του υπερχρεωμένου χυτηρίου αλουμινίου Aluminij Mostar , αλλά αναμένει από τα στελέχη της εταιρείας να συντάξουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης έως τις 8 Μαΐου , ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη από την κυβέρνηση της Ομοσπονδίας

Η κυβέρνηση της αυτόνομης Βόσνιο - Κροατικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας θα βοηθήσει την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του υπερχρεωμένου χυτηρίου αλουμινίου Aluminij Mostar , αλλά αναμένει από τα στελέχη της εταιρείας να συντάξουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης έως τις 8 Μαΐου , ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη από την κυβέρνηση της Ομοσπονδίας.

Όπως μεταδίδει το balkans.com, το μοναδικό χυτήριο αλουμινίου της Βοσνίας είναι επίσης ο σημαντικότερος εξαγωγέας της χώρας και δημιουργεί ένα μεγάλο κομμάτι της εθνικής οικονομικής παραγωγής . Η εταιρεία αντιμετωπίζει την πτώχευση καθώς οφείλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια Βοσνιακά μάρκα (70,7 εκατ. δολ.) στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βοσνίας, την EPHZHB, για τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι.

Είναι η δεύτερη φορά σε επτά μήνες που το χυτήριο αντιμετώπισε την πτώχευση εξ αιτίας του χρέους του προς την EPHZHB . Τον περασμένο Οκτώβριο , απέφυγε την παύση των εργασιών , με την μεσολάβηση της κυβέρνησης σε μια συμφωνία διακανονισμού του χρέους.

Όπως και άλλες μεταλλουργικές βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο η Aluminij έχει πληγεί από τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και την απότομη πτώση των τιμών του αλουμινίου τα τελευταία τρία χρόνια, που προκαλείται από την υπερπροσφορά.