Και ο επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, εκ των στενών συμμάχων του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, περιλαμβάνεται στη λίστα των 7 αξιωματούχων και εταιρειών στους οποίους επέβαλαν χθες νέες κυρώσεις οι ΗΠΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ρωσίας ώστε να συμπεριλάβουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας

Και ο επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, εκ των στενών συμμάχων του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, περιλαμβάνεται στη λίστα των 7 αξιωματούχων και εταιρειών στους οποίους επέβαλαν χθες νέες κυρώσεις οι ΗΠΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ρωσίας ώστε να συμπεριλάβουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, μετά τη σύλληψη παρατηρητών του ΟΑΣΕ από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ήδη χθες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε άλλους 15 Ρώσους αξιωματούχους ή φιλορώσους Ουκρανούς στο πλαίσιο μιας επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία για την δράση της στην Ουκρανία, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα Αμερικανό αξιωματούχο, άλλωστε, «Τις τρεις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επιτείνεται χαρακτηριστικά το πόσο πολύ σοβαρά την επιβολή (κυρώσεων) σε τομείς (της ρωσικής οικονομίας), σε απάντηση στη στυγερή μεταχείριση (. . .) των παρατηρητών στο Σλαβιάνσκ».

Επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις δηλώσεις του ως άνω αξιωματούχου των ΗΠΑ, διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, αποκάλυψαν ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναζητούν κι άλλους τρόπους για να αυξήσουν τις πιέσεις τους στη Ρωσία. Ας σημειωθείτ, εξάλλου, ότι με τα 15 ονόματα που προστέθηκαν χθεςστην ευρωπαϊκή λίστα των κυρώσεων, ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει πλέον συνολικά 48 πρόσωπα.

Αναφορικά με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αυτές περιλαμβάνουν πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων διαθέτουν οι συμπεριληφθέντες Ρώσοι αξιωματούχοι και ρωσικές εταιρείες στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση για οποιαδήποτε μετάβαση των ατόμων αυτών στις ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι ο Σέτσιν είναι το πιο υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος του τομέα της ενέργειας, που αποτελεί στόχο των αμερικανικών κυρώσεων μέχρι στιγμής. Πλην του επικεφαλής της Rosneft, στη λίστα των Ρώσων αξιωματούχων που υφίστανται τις νέες κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ περιλαμβάνονται ο Όλεγκ Μπελάβεντσεφ, ο Σεργκέι Σεμεζόφ, ο Ντμίτρι Κόζακ, ο Εβγκένι Μούροφ, ο Αλεξέι Πούσκοφ και ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Αυτός είναι ο τρίτος κύκλος κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στην ρωσική μεθόριο με την Ουκρανία.

Οι νέες αυτές κυρώσεις, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, επιβάλλονται σε αντίδραση στην μη τήρηση από την Ρωσία των δεσμεύσεών της βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα μέσα Απριλίου στην Γενεύη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει στην σχετική του ανακοίνωση, οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται «σε αντίδραση στην συνεχιζόμενη παράνομη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν την δημοκρατία της Ουκρανίας και απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητά της (. . .) και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Η ανάμειξη της Ρωσίας στην πρόσφατη βία στην ανατολική Ουκρανία είναι αναμφισβήτητη», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Πάντως, η Ρωσίας απάντησε στις χθεσινές κυρώσεις των ΗΠΑ με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος δήλωσε «αηδιασμένος» από την απόφαση του Λευκού Οίκου και απείλησε τις ΗΠΑ με αντίποινα. «Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου (για τις νέες κυρώσεις με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία) προκαλεί αηδία», φέρεται να δήλωσε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η ανακοίνωση αυτή «καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Επίσης, ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Ρώσου Προέδρου υποστήριξε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν μικρό αντίκτυπο στην ρωσική οικονομία , ενώ θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου και των συμμάχων του.

«Όσο περισσότερες κυρώσεις επιβληθούν, τόσο πιο σθεναρά θα ενοποιηθεί η ελίτ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντρέι Μπελούσοφ, κορυφαίος σύμβουλος του Κρεμλίνου για οικονομικά θέματα, στην πόλη Πετροζαβόντσκ όπου συνόδευε τον πρόεδρο της χώρας.

«Πιθανόν θα υπάρξουν ορισμένες συνέπειες (για τη ρωσική οικονομία). . . αλλά είναι απίθανο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε επίπεδο χρήσης, σε ετήσια βάση», δήλωσε ο Μπελούσοφ αναφερόμενος στις κυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του, οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία δεν αποτελούν επαρκή αιτία για να μεταβληθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες στη Ρωσία, δηλαδή τα όρια που έχουν οριστεί στις κρατικές δαπάνες.