Μπορεί η Ευρωβουλή να ζητά την εγκατάλειψη του ρωσικού αγωγού South Stream, ωστόσο η ρωσική Gazprom είναι αποφασισμένη να τον κατασκευάσει, προσφέροντας μάλιστα στην Αυστρία ένα τμήμα του που θα φθάνει στον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten κοντά στη Βιέννη

Μπορεί η Ευρωβουλή να ζητά την εγκατάλειψη του ρωσικού αγωγού South Stream, ωστόσο η ρωσική Gazprom είναι αποφασισμένη να τον κατασκευάσει, προσφέροντας μάλιστα στην Αυστρία ένα τμήμα του που θα φθάνει στον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten κοντά στη Βιέννη.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Gazprom, την Τρίτη (29 Απριλίου) υπεγράφη στη Μόσχα μνημόνιο υλοποίησης του αυστριακού τμήματος του South Stream. Ο επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller και ο Πρόεδρος της αυστριακής OMV, CEO Gerhard Roiss, συμμετείχαν στην τελετή.

Το μνημόνιο καθορίζει τις προθέσεις των μερών να υλοποιήσουν την κατασκευή του αυστριακού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα έχει χωρητικότητα έως και 32 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (bcm / έτος) και του οποίου το τελικό σημείο θα είναι ο κόμβος φυσικού αερίου Baumgarten.

Σύμφωνα με τηνιστοσελίδα του έργου, η ικανότητα του South Stream θα είναι 63 δις κυβικά μέτρα.

Όλες οι απαραίτητες άδειες για την κατασκευή θα ληφθούν πριν από το τέλος του 2015 ενώ οι πρώτες μεταφορές φυσικού αερίου αναμένονται το 2017. Η πλήρης λειτουργία του αυστριακού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί έως τον Ιανουάριο του 2018.

Εάν εν τέλει κατασκευαστεί το αυστριακό κομμάτι του South Stream, ο αγωγός θα επιστρέψει στον αρχικό του σχεδιασμό: να τελειώσει τον αγωγό Nabucco που είχε ως στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten. Ωστόσο ο Nabucco εγκαταλείφτηκε μετά την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να επιλέξει τον αγωγό TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και Ελλάδας.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα καταγγέλλοντας τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο, προτείνοντας την μη υλοποίηση του South Stream αλλά τη στροφή σε άλλες πηγές παροχής φυσικού αερίου.

Παρά το γεγονός ότι παραμένουν πολλές νομικές αβεβαιότητες σχετικά με το έργο, ο υπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας Dragomir Stoynev δήλωσε πρόσφατα ότι η κατασκευή του South Stream θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Εξήγησε ότι τα νομικά προβλήματα θα επιλυθούν από τη στιγμή του ανοίγματος του. Ωστόσο, η Επιτροπή απάντησε ότι διαβλέπει τον κίνδυνο να κατασκευαστεί ο South Stream κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η Κομισιόν στις 14 Αυγούστου του 2013 στις βουλγαρικές αρχές, πέραν της παραβίασης των κανόνων της αγοράς ενέργειας της ΕΕ που απαγορεύουν στους παραγωγούς ενέργειας να είναι παράλληλα και ιδιοκτήτες των δικτύων μεταφοράς της, τονίζει τα ακόλουθα:

  • Η Βουλγαρική δέσμευση να παράσχει στην Gazprom ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς είναι ενάντια στους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Σε ένα σημείο η διακυβερνητική συμφωνία ορίζει ότι ελληνικές και βουλγαρικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν υπεργολαβίες, και σε ένα άλλο ότι θα προτιμηθούν εταιρείες από τα κράτη των Μερών της συμφωνίας (Βουλγαρία και Ρωσία) που είναι ενάντια στους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
  • Η διακυβερνητική συμφωνία ορίζει ότι η τιμολόγηση για τη χρήση του αγωγού θα θεσπιστεί «από την Εταιρεία», κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις αρμοδιότητες της εθνικής ρυθμιστικής αρχής να εγκρίνει την τιμολόγηση μεταφοράς, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

Η Βουλγαρία προσπαθεί επίσης να απαλλάξει το τμήμα του αγωγού στα χωρικά της ύδατα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες από το δίκαιο της ΕΕ. Έτσι, η Gazprom θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους αγωγούς σε πλήρη δυναμικότητα, αντί να δεσμεύσετε δυναμικότητα και σε άλλους φορείς, όπως απαιτεί η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(από euractiv.gr, 30/04/2014)