Η αμερικανική εταιρεία Freeport McMoRan είναι έτοιμη να επενδύσει έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στο άνοιγμα ενός νέου ορυχείου χαλκού και χρυσού στην περιοχή του Bor , εφ’ όσον τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών επιβεβαιώσουν τη σκοπιμότητα του έργου . Η εταιρεία έχει τα δικαιώματα για τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών σε αυτό το τμήμα της Σερβίας , και στην θέση «Cukaru Peki» έχουν ανακαλυφθεί αποθέματα 1,7 εκατ. τόνων χαλκού και 98 τόνων χρυσού
Η αμερικανική εταιρεία Freeport McMoRan είναι έτοιμη να επενδύσει έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στο άνοιγμα ενός νέου ορυχείου χαλκού και χρυσού στην περιοχή του Bor , εφ’ όσον  τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών επιβεβαιώσουν τη σκοπιμότητα του έργου . Η εταιρεία έχει τα δικαιώματα για τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών σε αυτό το τμήμα της Σερβίας , και στην θέση «Cukaru Peki» έχουν ανακαλυφθεί αποθέματα 1,7 εκατ. τόνων  χαλκού και 98 τόνων χρυσού. 

Η αξία του κοιτάσματος στην περιοχή του Bor υπολογίζεται σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια . Οι μέσες περιεκτικότητες του χαλκού στο μετάλλευμα είναι έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό της ελάχιστης κερδοφορίας , γεγονός που αποδεικνύει τον πλούτο αυτού του αποθέματος. 

Μέχρι στιγμής , η Freeport McMoran έχει ερευνήσει  40 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του χώρου, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα , προκειμένου να ορίσει τα κύρια χαρακτηριστικά του αποθέματος  που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Ανακοινώθηκε ότι φέτος θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη , για να καθοριστεί το μέγεθος του ορυχείου και της περιεκτικότητας σε χαλκό και χρυσό. 

Μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί 15 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τα επόμενα χρόνια το ποσό αυτό θα είναι πολλαπλάσιο . Το ορυχείο στο Bor θα μπορέσει να λειτουργήσει σε 5-6 χρόνια , και ανάλογα με τα αποθεματικά και την ποιότητα του μεταλλεύματος , οι επενδύσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και πέντε δισ. δολάρια. Συν τοις άλλοις , κάθε ανθρακωρύχος δημιουργεί εμμέσως άλλες 12 θέσεις εργασίας σε συνοδευτικά έργα .

(balkans.com)