Την αντίθεσή της στην υποβληθείσα προσφορά της αμερικανικής General Electric για εξαγορά του ενεργειακού βραχίονα της Alstom, έναντι 13,5 δισ. δολ., ζητώντας από τον αμερικανικό όμιλο να παρουσιάσει μία νέα και πιο ισότιμη πρόταση. Ειδικότερα, με επιστολή του προς το διευθύνοντα σύμβουλο της GE, Jeffrey Immelt, ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Arnaud Montebourg δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας είναι μία «ισορροπημένη συνεργασία» και όχι η εξαγορά

Την αντίθεσή της στην υποβληθείσα προσφορά της αμερικανικής General Electric για εξαγορά του ενεργειακού βραχίονα της Alstom, έναντι 13,5 δισ. δολ., ζητώντας από τον αμερικανικό όμιλο να παρουσιάσει μία νέα και πιο ισότιμη πρόταση. Ειδικότερα, με επιστολή του προς το διευθύνοντα σύμβουλο της GE, Jeffrey Immelt, ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Arnaud Montebourg δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας είναι μία «ισορροπημένη συνεργασία» και όχι η εξαγορά.

Στην επιστολή, που αποκαλύπτει η εφημερίδα Les Echos, αναφέρεται το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας τύπου 50/50. «Η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει με εσάς τα μέσα για την επίτευξη μίας ισορροπημένης συνεργασίας, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μίας καθαρής εξαγοράς, η οποία θα οδηγούσε στην εξαφάνιση ή τη διάσπαση της Alstom» αναφέρει ο Γάλλος υπουργός στην επιστολή του. Προσθέτει ότι στο πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας, θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος και το μέλλον του σιδηροδρομικού βραχίονα της Alstom (δηλαδή τα τρένα υψηλής ταχύτητας TGV).

«Οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν είναι θηράματα» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Montebourg αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτιμά να καταλήξει η Alstom σε συνεργασία με τη γερμανική Siemens, η οποία αναμένεται να καταθέσει τη δική της προσφορά μέχρι τα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο της Alstom δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της General Electric για την εξαγορά του ενεργειακού βραχίονα του γαλλικού βιομηχανικού ομίλου. Παράλληλα όμως, ανέθεσε σε μία επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών να αναθεωρήσουν τη δεσμευτική προσφορά της General Electric μέχρι τα τέλη Μαΐου. Μέχρι τότε, η γερμανική Siemens έχει τον χρόνο που ζητά για να ολοκληρώσει τηνέκθεση due diligence και να καταθέσει τη δική της αντιπροσφορά.