Σχέδιο πέντε σημείων για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και την αποφυγή μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ένα άρθρο το οποίο, προφανώς, αποτυπώνει και τη στάση που τήρησε το Βερολίνο κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ουσία των προτάσεων βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της... Μόσχας (!), γεγονός που συνιστά ακόμη μια απόδειξη για το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν επιθυμούν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και σύγκρουση με τη Ρωσία

Σχέδιο πέντε σημείων για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και την αποφυγή μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ένα άρθρο το οποίο, προφανώς, αποτυπώνει και τη στάση που τήρησε το Βερολίνο κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ουσία των προτάσεων βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της... Μόσχας (!), γεγονός που συνιστά ακόμη μια απόδειξη για το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν επιθυμούν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και σύγκρουση με τη Ρωσία.

Πράγματι, τα τρία από τα πέντε σημεία παραπέμπουν σε προτάσεις οι οποίες, ειδικά στη διπλωματική γλώσσα, έχουν ουσιαστικά διατυπωθεί επανειλημμένως από τους Βλ. Πούτιν και Σ. Λαβρόφ: Η έναρξη επίσημου διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών (άρα και των φιλορώσων αυτονομιστών), η προετοιμασία για την αλλαγή του Συντάγματος, έτσι ώστε να διασφαλίζονται η συναίνεση και τα δικαιώματα όλων των τμημάτων του πληθυσμού (μεγάλο και ξεκάθαρο βήμα προς την κατεύθυνση της ομοσπονδοποίησης, όπως απαιτεί η Μόσχα) και, τέλος, αφοπλισμός των παρακρατικών και παραστρατιωτικών ομάδων (δηλαδή και των νεοναζί του Δεξιού Τομέα, που ασκούν τεράστια επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου).

Εκλογές
Παράλληλα, βεβαίως, ο Στάινμαγερ δεν παρέλειψε να ζητήσει από τους Ρώσους και τη νομιμοποίηση των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου, οι οποίες, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον της Ουκρανίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων στη Βιέννη. Πρώτος ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «ασυνήθιστο» γεγονός να διεξαχθούν εκλογές, την ώρα που έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα και διεξάγονται μάχες. Απαντώντας, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει για τα πάντα με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα στηρίξει τις εκλογές, η διεξαγωγή των οποίων φαίνεται ότι αποτελεί απαραβίαστη «κόκκινη γραμμή» για το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντόνετσκ (όπου χθες διεκόπησαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο) έχουν προκηρύξει δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μαΐου.

«Η Ρωσία δεν θα εισβάλει»

«Ο Πούτιν ίσως καταφέρει να πετύχει τους στόχους του στην ανατ. Ουκρανία χωρίς ποτέ οι δυνάμεις του να περάσουν τα σύνορα». Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, αλλάζοντας την εκτίμηση που είχε μέχρι πρόσφατα, ότι δηλαδή επίκειται ρωσική εισβολή. «Πιθανότατα, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, απαξιώνοντας την κυβέρνηση, προκαλώντας ταραχές και επιχειρώντας να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για ένα αυτονομιστικό κίνημα», πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην ενίσχυση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με πλοία και υποβρύχια, ενώ θα στείλει στην Κριμαία επιπλέον πεζοναύτες και μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 07/05/2014)