Παγίδα για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τους Ρώσους ολιγάρχες μπορεί να αποτελέσει η μεταφορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συχνά φορολογικούς παραδείσους, καθώς μπορεί να δουν τα κεφάλαιά τους να «παγώνουν» εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Ηδη οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε Ρώσους επιχειρηματίες και συχνά από τον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ενσπείρει προβληματισμό σε ορισμένες από τις χώρες που φιλοξενούν τα ρωσικά κεφάλαια

Παγίδα για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τους Ρώσους ολιγάρχες μπορεί να αποτελέσει η μεταφορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συχνά φορολογικούς παραδείσους, καθώς μπορεί να δουν τα κεφάλαιά τους να «παγώνουν» εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Ηδη οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε Ρώσους επιχειρηματίες και συχνά από τον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ενσπείρει προβληματισμό σε ορισμένες από τις χώρες που φιλοξενούν τα ρωσικά κεφάλαια. Στην Ολλανδία έχει προγραμματισθεί για τις 15 Μαΐου συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το πώς έχουν χρησιμοποιήσει Ρώσοι και Ουκρανοί ολιγάρχες τη χώρα προκειμένου να φοροδιαφύγουν.

Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ότι οι χώρες που φιλοξενούν τα ρωσικά κεφάλαια θα είναι πρόθυμες να τα παγώσουν, καθώς μπορεί να τις αναστείλει η ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία ή οι επενδύσεις στις οποίες συχνά καταλήγουν αυτά όπως στις πολυτελείς επαύλεις Ρώσων στο Λονδίνο.



Οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία άρχισαν περίπου πριν από δύο χρόνια μετά την πρόσκληση που απηύθυνε στις ρωσικές επιχειρήσεις νομική εταιρεία της Ολλανδίας, υποσχόμενη να τις βοηθήσει να φοροδιαφύγουν. Ηταν η Buren van Velzen Guelen που πέτυχε να προσελκύσει στην Ολλανδία κεφάλαια ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα μεγαλύτερα ορυχεία και τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής της Ρωσίας. Ανάμεσά τους οι Rosneft, Gazprom, Lukoil και Gunvor που ανήκει σε στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν και ήδη υπόκειται στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ετσι στη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία έφθασαν τα 63 δισ. δολάρια και δεν κατέληξαν μόνον στην Ολλανδία, αλλά και στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Επιταχύνθηκαν ραγδαία από τα τέλη του περασμένου έτους όταν άρχισε η κρίση στην Ουκρανία. Μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπολογίζεται πως περισσότερα από 51 δισ. δολάρια εγκατέλειψαν τη Ρωσία, ενώ το ποσό έχει συνολικά εκτιναχθεί σε 65 δισ. δολάρια με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, αν συνεχισθούν με αυτόν τον ρυθμό οι εκροές στο σύνολο του έτους θα φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια.

Η «μαύρη λίστα» των Αμερικανών

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των Ρώσων βιομηχάνων που θα υποστούν κυρώσεις τον Ιγκόρ Σετσίν, διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft. Η εταιρεία του διατηρεί δισεκατομμύρια δολάρια σε σειρά εταιρειών οχημάτων σε Λουξεμβούργο, Κύπρο, Ιρλανδία, Ελβετία και Ολλανδία. Η ιρλανδική θυγατρική της ανέφερε περισσότερα από δύο δισ. δολάρια ακαθάριστα έσοδα το 2012. Στην ίδια μαύρη λίστα των ΗΠΑ βρίσκεται ο Γκενάντι Τιμστένκο, συνιδρυτής της πετρελαϊκής Gunvor που αρχικά δραστηριοποιείτο στην εμπορία ρωσικού πετρελαίου αλλά τελευταία έχει στραφεί στα μέταλλα και τον λιθάνθρακα. Την τελευταία φορά που ανακοίνωσε αποτελέσματα η θυγατρική της στην Ολλανδία, τα έσοδά της έφθαναν τα 59 δισ. δολάρια και αντιπροσώπευαν πάνω από το 90% των πωλήσεων του ομίλου. Ενδεικτική της φοροδιαφυγής των ρωσικών επιχειρήσεων είναι η περίπτωση της Gazprom, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Αλεξέι Μίλερ από το στενό περιβάλον του Βλαντιμίρ Πούτιν, που δηλώνει κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολαρίων σε μια μικροσκοπική μονάδα στην Ολλανδία που απασχολεί μόλις 14 άτομα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 08/05/2014)