Σε διεύρυνση των κυρώσεων σε εταιρείες και άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, αναμένεται να προβούν σήμερα (12 Μαΐου) οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ.

Σε διεύρυνση των κυρώσεων σε εταιρείες και άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, αναμένεται να προβούν σήμερα (12 Μαΐου) οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ.

Στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες θα κυριαρχήσει η κρίση στην Ουκρανία μετά τα χθεσινά δημοψηφίσματα των ρωσόφιλων στις επαρχίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα παράνομο και ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, ωστόσο οι τοπικοί ρωσόφιλοι ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν την ψηφοφορία για να «επισημοποιήσουν» την διάσπαση με το Κίεβο. Το τελευταίο ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ένοπλη ανακατάληψη κρατικών κτιρίων σε δώδεκα ανατολικές πόλεις.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Carl Bildt,είπε στο Twitter την Κυριακή: «Τα στοιχεία από τα ψεύτικα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία είναι πιθανόν να είναι ψεύτικα» και δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την προσέλευση των ψηφοφόρων.

Διεύρυνση των κριτηρίων για κυρώσεις

Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τη διεύρυνση των νομικών κριτηρίων για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, με στόχο να καταστεί ευκολότερο να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που εμπλέκονται στην κρίση της Ουκρανίας.

Προς το παρόν, το πεδίο εφαρμογής των νέων κυρώσεων θα περιοριστεί σε επιχειρήσεις ή άλλους οργανισμούς που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και η ΕΕ δεν θα στοχεύσει σε υψηλού προφίλ ενεργειακές εταιρείες, όπως η Gazprom.

Κάνοντας χρήση των διευρυμένων κριτηρίων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προετοιμάσει μια λίστα 14 ατόμων και δύο εταιρειών στην Κριμαία που συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα, και είναι πιθανό να τις εντάξουν στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Η ταυτότητα των εταιρειών και των ατόμων παραμένει άγνωστη προς το παρόν.

Προηγουμένως η ΕΕ είχε επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 48 Ρώσους και Ουκρανούς λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, ωστόσο θα είναι η πρώτη φορά που στο στόχαστρο των Βρυξελλών μπαίνουν και εταιρείες.

Η ΕΕ είναι διχασμένη αναφορικά με το πόσο μακριά θα πάει με τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, δεδομένης της αυξημένης εξάρτησής της από τη Μόσχα στον τομέα της ενέργειας.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες τονίζουν ότι η αντίσταση σε σκληρότερες κυρώσεις έναντι της Μόσχας αυξάνονται συνεχώς και δεν υπάρχει «όρεξη» για αυστηρές εμπορικές κυρώσεις που έχει απειλήσει η ΕΕ να επιβάλει στη Ρωσία, εάν η τελευταία συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία.

Φοβούνται πως οι εμπορικές κυρώσεις θα υπονομεύσουν τις δικές τους οικονομίες, που μόλις βγαίνουν από την κρίση, και θα προκαλέσουν ρωσικά αντίποινα.

«Θα είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εάν αποτύχουν οι εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία», διεμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή με τον Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel.