Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας των «28» με Θέμα την Βιομηχανική Πολιτική

Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας των «28» με Θέμα την Βιομηχανική Πολιτική
energia.gr
Τρι, 13 Μαΐου 2014 - 11:17
Η διερεύνηση των μεθόδων, μέσω των οποίων η ΕΕ θα καταφέρει να δώσει ώθηση στη βιομηχανική πολιτική της, ειδικότερα δε στην έρευνα και την καινοτομία στην Ευρωμεσογειακή ζώνη, είναι το βασικό θέμα που απασχολεί από χθες, Δευτέρα, και σήμερα, Τρίτη, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ανταγωνιστικότητας των «28» που πραγματοποιείται στην Αθήνα

Η διερεύνηση των μεθόδων, μέσω των οποίων η ΕΕ θα καταφέρει να δώσει ώθηση στη βιομηχανική πολιτική της, ειδικότερα δε στην έρευνα και την καινοτομία στην Ευρωμεσογειακή ζώνη, είναι το βασικό θέμα που απασχολεί από χθες, Δευτέρα, και σήμερα, Τρίτη, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ανταγωνιστικότητας των «28» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Αναφορικά με τη βιομηχανική πολιτική, οι 28 υπουργοί Βιομηχανίας της ΕΕ, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη θα αξιολογήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ και θα αποφασίσουν τι πρέπει να ενσωματωθεί σε οδικό χάρτη για τη βιομηχανική πολιτική, μετά τις αποφάσεις της εαρινής Ευρωπαϊκής Συνόδου στις 20 - 21 Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το έντυπο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, η ελληνική Προεδρία έχει εστιάσει σε δύο θεματικούς άξονες:πρώτον, την καινοτομία και τις βασικές τεχνολογίες γενικών εφαρμογών και το πώς θα καλυφθεί το κενό καινοτομίας με συνδυασμό της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης με τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, καθώς και την ανάλυση του ρόλου των βασικών τεχνολογιών γενικών εφαρμογών και, δεύτερον, την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας με εστίαση στις μελλοντικές προοπτικές και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου σήμερα θα πραγματοποιηθούν τρεις συνεδριάσεις εργασίας: Η πρώτη θα μελετήσει τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου του Μαρτίου για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Η δεύτερη, με προεδρεύοντα τον Ιρλανδό υπουργό μικρών επιχειρήσεων Τζον Περι, θα αξιολογήσει τους κατευθυντήριους άξονες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο μέλλον.

Η ελληνική Προεδρία θα ζητήσει από τους αντιπροσώπους να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους δυνατούς τρόπους κάλυψης του κενού καινοτομίας, το πώς η έξυπνη εξειδίκευση μπορεί να κάνει τη βιομηχανία πιο ανταγωνιστική, καθώς και το ρόλο των μεγάλων ευρωπαϊκής εμβέλειας εγχειρημάτων, όπως οι βασικές τεχνολογίες γενικών εφαρμογών.

Η τρίτη συνεδρίαση, με προεδρεύοντα τον Έλληνα υφυπουργό Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιο Σκορδά, θα εστιάσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τα τωρινά προβλήματα και τις μελλοντικές προοπτικές, δηλαδή πώς μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και ποια μέτρα πρόληψης είναι δυνατό να ληφθούν για τη διαρροή άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί θα συζητήσουν το πώς η ανταγωνιστικότητα μπορεί να ενσωματωθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές. Παράλληλα αναφέρεται ότι η ελληνική Προεδρία έχει καλέσει την Ιταλίδα υπουργό οικονομικής ανάπτυξης Φρεντερίκα Γκουήντι ως κεντρική ομιλήτρια.

Ως προς την έρευνα, οι 28 υπουργοί αρμόδιοι για θέματα έρευνας με προεδρεύοντα τον Έλληνα υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο θα ασχοληθούν με τρία θέματα.

Αναλυτικότερα, διάλογος για την συνεργασία σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στην Ευρωμεσογειακή ζώνη θα εκκινήσει με το Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας Χρήστο Βασιλάκο, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σιένα Άντζελο Ρικαμπόνι, τον πρόεδρο του Ελληνικού Θαλάσσιου Κέντρου Έρευνας Βασίλειο Λυκούση και τον Αμπντέλ Ζοχερί από το υπουργείο επιστημονικής έρευνας της Αιγύπτου.

Ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων περιλαμβάνει την ανάλυση πτυχών της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την καινοτομία στη θαλάσσια οικονομία, που εκδόθηκε από την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη.

Ο τελευταίος γύρος των συζητήσεων θα εκκινήσει με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής ομάδας ειδικών για την αξιολόγηση των συμπράξεων καινοτομίας με θέμα «Ακόλουθοι της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας- οι συμπράξεις ευρωπαϊκής καινοτομίας ως εργαλείο για τη συστημική αλλαγή». Η ομάδα έχει προχωρήσει σε ένα αριθμό συστάσεων σχετικά με τη βελτίωση των ευρωπαϊκών συμπράξεων καινοτομίας που καλύπτει τα κριτήρια για την προώθηση νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων καινοτομίας και το πώς οργανώνονται οι συμπράξεις.