Ανοίγει η αυλαία για την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς σήμερα υπογράφονται οι τρεις συμβάσεις για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και/ή φυσικού αερίου στα Ιωάννινα, τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο

Ανοίγει η αυλαία για την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς σήμερα υπογράφονται οι τρεις συμβάσεις για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και/ή φυσικού αερίου στα Ιωάννινα, τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο. Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα υπογράψει τις συμβάσεις με τους εκπροσώπους των εταιρειών, ελληνικών και ξένων, που επιλέχθηκαν για τα τρία πρότζκεκτ μετά από διαγωνισμό. Το «παρών» θα δώσουν και οι πρέσβεις των χωρών όπου εδρεύουν οι ξένοι όμιλοι.

Το ελάχιστο δεσμευτικό κόστος των επενδύσεων για τα τρία μπλοκ ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που πιθανόν να περιέχουν φθάνουν ως τα 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ικανά να αποδώσουν στο Δημόσιο έσοδα έως και 18 δισ. δολάρια σε ορίζοντα 30ετίας. Πρόκειται, μάλιστα, για το το πρώτο «πακέτο» του προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή που μπορεί να κρύβει συνολικά περί τα 2,3 δισ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου, ποσότητα που αν επιβεβαιωθεί μπορεί να φέρει σε διάστημα τριάντα χρόνων στο Δημόσιο έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ. Στους στόχους του υπουργείου είναι ως το τέλος Ιουνίου να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για 10 -15 «θαλάσσια οικόπεδα» στο Ιόνιο και αμέσως μετά να ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για τα μπλοκ νότια της Κρήτης, για τα οποία η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων αναμένεται ως τα μέσα Ιουνίου. Οι τρεις συμβάσεις θα τεθούν σε ισχύ όταν κυρωθούν από τη Βουλή, η οποία την Παρασκευή διέκοψε τις εργασίες της λόγω ευρωεκλογών. Οι δε προκαταρκτικές εργασίες για τις γεωτρήσεις μπορεί να απαιτήσουν ως και δώδεκα μήνες.

Οι κοινοπραξίες
Η κοινοπραξία των εταιρειών Energean Oil & Gas/Petra Petroleum αναλαμβάνει τις έρευνες στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα Ελληνικά Πετρέλαια - Edison - Petroceltic την περιοχή του Πατραϊκού και η κοινοπραξία Energean Oil & Gas - Trajan Oil την ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο.

Ιωάννινα
Η χερσαία ζώνη βόρεια των Ιωαννίνων, όπου θα δραστηριοποιηθεί το σχήμα Energean /Petra Petroleum, απαιτεί υψηλού κόστους έρευνα, σε βάθος 4.000 μέτρων. Στο παρελθόν τα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου είχαν εκτιμηθεί σε 50-80 εκατ. βαρέλια, νεότερες όμως εκτιμήσεις τα ανεβάζουν και ως τα 100 εκατ. βαρέλια. Προηγούμενη γεώτρηση στις αρχές του 2000 δεν κατέληξε, αφού διακόπηκε πριν προχωρήσει σε μεγάλο βάθος. Η ανακάλυψη πετρελαίου στη γειτονική Αλβανία και η πρόοδος της τεχνολογίας αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για τα Ιωάννινα. Η έρευνα θα ξεκινήσει με ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος για την από αέριος απεικόνιση της περιοχής και στη συνέχεια θα προχωρήσει στα 3 D σεισμικά και στις γεωτρήσεις. Το αρχικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 32 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος θα πρέπει εντός επτά ετών να έχει ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις, εφόσον βέβαια αποδεχθεί θετική η πρώτη ερευνητική φάση, διάρκειας ως τρία χρόνια.

Κατάκολο
Η θάλασσα δυτικά του Κατάκολου είναι η μόνη περιοχή με διαπιστωμένο από το 1982 κοίτασμα πετρελαίου, δυναμικότητας 3-5 εκατ. βαρελιών. Η κοινοπραξία των Energean/Τrayan θα ξεκινήσει από την επανεπεξεργασία των 3 D σεισμικών που ήδη έχουν συλλεγεί, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 6 ως 9 μήνες. Αν όλα είναι θετικά, τότε θα προχωρήσει στην πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ενώ η εξόρυξη θα γίνει με πλάγια γεώτρηση από την ξηρά. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 15 εκατ. ευρώ. Βάσει της σύμβασης, η γεώτρηση πρέπει να γίνει εντός τριών ετών από την κύρωση της συμφωνίας και η ανάπτυξη του κοιτάσματος στα επόμενα δύο χρόνια.

Πατραϊκός
Στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο ίσως να βρίσκεται η πιο δυναμική από τις τρεις ζώνες. Οι γεωλογικές δομές, όπως έχουν απεικονιστεί από προηγούμενες σεισμικές έρευνες, δίνουν ενδείξεις για απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου έως και 200 εκατ. βαρέλια. Στο παρελθόν, η αμερικανική εταιρεία Triton είχε ξεκινήσει εργασίες για γεώτρηση, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, εξαιτίας επιχειρηματικών λόγων που σχετίζονται με την ίδια την εταιρεία. Η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ - Edison - Petroceltic, που αναλαμβάνει τώρα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης σε οκτώ χρόνια, με την προϋπόθεση πάντα των θετικών αποτελεσμάτων στην πρώτη φάση. Οι συμβάσεις περιέχουν αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια, σταθερό φορολογικό συντελεστή 20% συν 5% για την Περιφέρεια, μίσθωμα για κάθε μπλοκ κ.λπ.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/05/2014)