Στις 27 Ιουνίου θα υπογραφεί επισήμως η συμφωνία σύνδεσης της Μολδαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, απευθύνοντας προειδοποίηση για την άσκηση εξωτερικών πιέσεων, αναφερόμενος στη Μόσχα

Στις 27 Ιουνίου θα υπογραφεί επισήμως η συμφωνία σύνδεσης της Μολδαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, απευθύνοντας προειδοποίηση για την άσκηση εξωτερικών πιέσεων, αναφερόμενος στη Μόσχα.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία, εν μέσω κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ότι προσβλέπει στην υποδοχή του πρωθυπουργού Γιούρι Λεάνκα στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης.

«Απορρίπτουμε κάθε εξωτερική πίεση» προειδοποίησε ο Βαν Ρομπάι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας. «Και υποστηρίζουμε με αποφασιστικότητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» κάνοντας έμμεση αναφορά στις πιέσεις της Μόσχας.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μολδαβία, που βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί την οργή της Ρωσίας, τη στιγμή που οι εντάσεις παραμένουν ισχυρές ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, που κατηγορείται ότι υποθάλπει τις αποσχιστικές τάσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Η συμφωνία σύνδεσης έχει ήδη μονογραφηθεί από τη Μολδαβία, όπως και από τη Γεωργία, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ουκρανία αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά δίνοντας το έναυσμα για την εξέγερση του Μαϊντάν.

Η Μολδαβία, που κατοικείται από ισχυρή ρωσόφωνη μειονότητα, επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Η προσέγγιση με την ΕΕ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του '90 διένεξη χωρίζει την ρουμανόφωνη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την ρωσόφωνη Υπερδνειστερία, η οποία κήρυξε την απόσχισή της από τη χώρα το 1990, με την την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί ρώσους στρατιώτες στο έδαφός της, παρά την αντίδραση του Κισινάου. Η Υπερδνειστερία δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Τον Απρίλιο η Υπερδνειστερία κατέθεσε επίσημο αίτημα στη Ρωσία για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της εθνικής της κυριαρχίας και, ακολούθως, πιθανότατα την ένωσή της με τη Ρωσία, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης.