Σε μια ένδειξη των τεταμένων σχέσεων Μόσχας-Βρυξελλών, το διμερές εμπόριο μειώθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή (16 Μαΐου). Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν πάνω 9% τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, τονίζει η Eurostat

Σε μια ένδειξη των τεταμένων σχέσεων Μόσχας-Βρυξελλών, το διμερές εμπόριο μειώθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή (16 Μαΐου).

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν πάνω 9% τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, τονίζει η Eurostat.

Η ένταση των ρωσικών εισαγωγών στους «28» έφθασε τα €49.1 δις τον Μάρτιο, συγκριτικά με τα €54.4 πέρυσι την ίδια εποχή. Εκείνη την περίοδο η ΕΕ είχε «27» μέλη, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντική την εν λόγω μείωση.

Ακόμη, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Μόσχα παρουσίασαν μείωση 10,5% το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2013. Μέσα σε ένα χρόνο, ο όγκος των αγαθών της ΕΕ που πωλήθηκαν στη Μόσχα μειώθηκε από € 28,7 δισεκατομμύρια σε 25,6 δις €.

Ως εκ τούτου, το έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία είναι σήμερα στα €23.5 δις, σε σύγκριση με τα €25.7 δις το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ουκρανική κρίση ή ηπιότερος χειμώνας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ουκρανική κρίση τροφοδότησε αυτή την μείωση στο εμπόριο, καθώς και οι δύο πλευρές επεδίωξαν να μειώσουν την μεταξύ τους εξάρτηση.

Το φυσικό αέριο είναι ο κύριος οικονομικός σύνδεσμος των δύο, με την ΕΕ να εισάγει το 27% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον εμπορικό όμιλο Eurogas. Η ουκρανική κρίση, όμως, κατέστησε πιο επιφυλακτική την ΕΕ απέναντι στη Μόσχα, ως αξιόπιστης προμηθεύτριας. Ταυτόχρονα, η Ρωσία στράφηκε σε νέους δυνητικούς πελάτες για το φυσικό της αέριο, όπως η Κίνα.

Επιπλέον, ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για θέρμανση. Καθώς το ψύχος επέστρεψε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία αυξήθηκαν, παρά την επιδείνωση της κρίσης της Κριμαίας.

Οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και ιδιωτών υπάλληλοι, που εισήχθησαν το Μάρτιο, μπορεί να έχουν επιταχύνει την τάση αυτή. Αλλά οι πραγματικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας - η λεγόμενη «τρίτη φάση» - δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα.

(από euractiv.gr)