«Ανοίγει» η Αγορά Βιομάζας–Βιοαερίου της Ρουμανίας – Στις 18 Ιουνίου Συνέδριο στο Βουκουρέστι

«Ανοίγει» η Αγορά Βιομάζας–Βιοαερίου της Ρουμανίας – Στις 18 Ιουνίου Συνέδριο στο Βουκουρέστι
energia.gr
Πεμ, 15 Μαΐου 2014 - 15:14
Την 7η Μαϊου το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας δημοσίευσε τις βασικές αρχές που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας Εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2014 – 2035. Για πρώτη φορά, τονίζεται σαφέστατα πως «την περίοδο 2014 – 2024 η Ρουμανία πρέπει να ενθαρρύνει τη συνετή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στη Βιομάζα».

Την 7η Μαϊου το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας δημοσίευσε τις βασικές αρχές που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας Εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2014 – 2035. Για πρώτη φορά, τονίζεται σαφέστατα πως «την περίοδο 2014 – 2024 η Ρουμανία πρέπει να ενθαρρύνει τη συνετή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στη Βιομάζα».

 

Στις 18 Ιουνίου οι ευκαιρίες που δημιουργούνται στους κλάδους της Βιομάζας και του Βιοαερίου στη Ρουμανία θα παρουσιαστούν στη διάρκεια μεγάλου συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομάζας – Βιοαερίου Ρουμανίας ( ARBIO). Η μεγάλη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, στο ξενοδοχείο Hilton.

 

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει πως θα δώσουν παρόν στην εκδήλωση και θα είναι ομιλητές οι:

- Daniel Constantin, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Eugen Orlando Teodorovici , Υπουργός Ευρωπαϊκών Κονδυλίων

- Razvan Nicolescu, Υπουργός Ενέργειας, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργάνου των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας ( ACER)

 

- Jan Štambaský, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου ( EBA)

- Ludger Spohr, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εταιριών Προμηθευτών Πέλλετ ( EIPS)

- (Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος ή ένα μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομάζας)

 

- Emil Calota, Αντιπρόεδρος ANRE (Εθνική Ρυθμιστική Ενέργειας)

- Ioan Dan Gheorghiu, σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας για θέματα ενέργειας και Πρόεδρος του μεγάλου μελετητικού Ινστιτούτου ISPE.

- Mihai Herciu, επικεφαλής της Ειδικής Αρχής Διαχείρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Υπαίθρου (Ευρωπαϊκά κονδύλια για τη Γεωργία και τον πρωτογενή τομέα)

 

Το Συνέδριο έχει ετοιμαστεί με στόχο να είναι «επικεντρωμένη στους επενδυτές», μιας και θα δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις όσων ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αγορά ΒιοΕνέργειας της Ρουμανίας. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 40 επενδυτές και πάνω από 10 Δήμοι έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το Impact Study που έχει ετοιμάσει ο ARBIO, παρουσιάζοντας τι θα σημάνει για τη Ρουμανία αν υλοποιηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ, καθώς και πολύ ακόμη ενημερωτικό υλικό.

 

Τι σημαίνει η απόφαση της Ρουμάνικης Κυβέρνησης για τον τομέα της Βιομάζας

Επιλέγοντας τη Βιομάζα ως προτεραιότητα της στρατηγικής της, η Ρουμάνικη Κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της Βιομάζας και του Βιοαερίου στη Ρουμανία, αποφεύγοντας παράλληλα τα λάθη του παρελθόντος. Η νέα προσέγγιση έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του Συνδέσμου Βιομάζας – Βιοαερίου της Ρουμανίας ( ARBIO), που θεωρεί τη Βιομάζα, το Βιοαέριο, την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια ( Waste to Energy), την αναερόβια ζύμωση, τη γεωθερμία κλπ ως τη λύση στις σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της χώρας καθώς και στο μείζον ζήτημα της δημιουργίας νέων / εκσυγχρονισμού των παλιών μονάδων συμπαραγωγής που απαιτούνται για τη θέρμανση των πόλεων (στη Ρουμανία η τηλεθέρμανση είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, με 73 πόλεις να έχουν ανάλογες μονάδες).

Διαθέσιμη πρώτη ύλη και προβλήματα που ζητούν λύσεις

Μία πρώτη παράθεση δεδομένων μπορεί να δώσει αρκετές απαντήσεις. Η χώρα έχει τις απαραίτητες πρώτες ύλες:

- Η Ρουμανία έχει 140.000.000 στρέμματα αγροτικής γης.

- 70.000.000 στρέμματα δασών και επιτρέπεται ο ετήσιος καθαρισμός τους.

- Επίσης 500.000 στρέμματα μη παραγωγικής γης, που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

- 4 εκατομμύρια τόνοι αστικών λυμάτων παράγονται ετησίως, περίπου 189 κιλά / κάτοικο / έτος

 

 

Την ίδια στιγμή:

- 40 από τις 73 πόλεις της Ρουμανίας χρειάζεται να επενδύσουν σε νέες μονάδες συμπαραγωγής ενέργειας (μονάδες CHP), μιας και οι σημερινές είναι παρωχημένες.

- 101 χωματερές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Τα πρόστιμα ξεκινούν στις 01.01.2017

- Πάνω από 200 Ρουμάνικες εταιρίες (ειδικά οι εξαγωγικές) πρέπει να συμμορφωθούν με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη διαχείριση των λυμάτων τους.

- Πολύ σημαντικά Ευρωπαϊκά κονδύλια θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά Εθνικά προγράμματα με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε έργα Βιομάζας, Βιοαερίου, Πέλλετ κλπ.

 

Ο Ρουμάνικος Σύνδεσμος Βιομάζας και Βιοαερίου ( ARBIO) θεωρεί πως η λύση στα περισσότερα προβλήματα που προαναφέρθηκαν περνάει μέσα από την ανάπτυξη έργων Βιομάζας / Βιοαερίου / Παραγωγής ενέργειας από Απορρίμματα ( Waste to Energy), με προτεραιότητα στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας ( CHP) και την ορθή διαχείριση των λυμάτων.

 

Για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και σταθερού εισοδήματος για τα έργα αυτά, ο ARBIO έχει επεξεργαστεί μία σειρά εμπεριστατωμένων μέτρων που:

- Λαμβάνουν υπόψη την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας για ένα σταθερό εισόδημα για τα έργα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές, με «συμβόλαια διαφοράς τιμής» (“ Price difference contracts”, το μοντέλο που ετοιμάζεται στην Αγγλία).

- Την εφαρμογή της «κλειδωμένης τιμής» για έργα Βιομάζας – Βιοαερίου ως 2 MW, που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Μία νέα πρόταση που προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις χωρίς την κρατική υποστήριξη, μόνο μέσω του εισοδήματος από την πώληση ρεύματος και θέρμανσης (“ market driven”).

 

Ο κλάδος Βιομάζας – Βιοαερίου της Ρουμανίας θα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες με τη δημιουργία μίας αγοράς τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ, στην οποία και οι Ελληνικές εταιρίες / επενδυτές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση του ARBIO μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6979339400 ή στο office@ arbio. ro.