Ηλεκτρικό Λεωφορείο Νέας Γενιάς Κινείται Δοκιμαστικά στην Σόφια

Ηλεκτρικό Λεωφορείο Νέας Γενιάς Κινείται Δοκιμαστικά στην Σόφια
Βουλγαρική Ραδιοφωνία / της Μαρίας Ντιμιτρόβα-Πισό
Τετ, 21 Μαΐου 2014 - 12:18
Ηλεκτρικό λεωφορείο νέας γενιάς που κινείται με υπέρ πυκνωτή και όχι με παραδοσιακές μπαταρίες ξεκίνησε δοκιμαστικά να εκτελεί δρομολόγια στην πρωτεύουσα. Αυτά τα μοντέρνα μεταφορικά μέσα που ήδη χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και στην Κίνα, εισάγονται στην Ευρώπη μέσω της Σόφιας.

Ηλεκτρικό λεωφορείο νέας γενιάς που κινείται με υπέρ πυκνωτή και όχι με παραδοσιακές μπαταρίες ξεκίνησε δοκιμαστικά να εκτελεί δρομολόγια στην πρωτεύουσα. Αυτά τα μοντέρνα μεταφορικά μέσα που ήδη χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και στην Κίνα, εισάγονται στην Ευρώπη μέσω της Σόφιας. Οι υπέρ πυκνωτές δίνουν πιο μικρή αντοχή, αλλά ο χρόνος φόρτισης είναι πιο σύντομος. Αυτό τους το πλεονέκτημα, μαζί με την ελαφρότητα και την χαμηλότερη τιμή, τους καθιστούν κατάλληλους για την αστική συγκοινωνία.

Κατά τα λεγόμενα του Τσβίκα Τσίμερμαν, προέδρου του Συμβουλίου Διευθυντών της βουλγαρο-ισραηλινής εταιρείας Chariot Motors η τιμή του χιλιομέτρου αυτών των οχημάτων είναι κατά 80% χαμηλότερη από αυτή για τα παραδοσιακά λεωφορεία που κινούνται με ντίζελ. Αυτό το νούμερο έπεται να αποδειχτεί μετά την 9μηνη δοκιμαστική περίοδο του ηλεκτρικού λεωφορείου στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το άλλο μεγάλο προτέρημα του πρωτοποριακού οχήματος είναι η έλλειψη καυσαερίων από τα οποία υποφέρει η πρωτεύουσα. Ο αέρας της Σόφιας είναι από τους πιο μολυσμένους της Ευρώπης. Γι’ αυτό η πόλη εκπονεί πρόγραμμα για πιο οικολογική συγκοινωνία.

"Τον τελευταίο χρόνο ο Δήμος Σόφιας επένδυσε σχεδόν 200 εκ. € σε διάφορα πρότζεκτ για την αγορά οικολογικών μέσων μεταφοράς", δήλωσε η δήμαρχος Γιορντάνκα Φαντάκοβα. "Προμηθευτήκαμε 20 νέα τραμ και μερικά από αυτά κινούνται πλέον στην γραμμή 1. Ως το τέλος του χρόνου αναμένουμε και 50 καινούρια τρόλεϋ ενώ στο τέλος του Ιουλίου θα φτάσουν 5 από τα 126 οικολογικά λεωφορεία που έχουμε παραγγείλει. Αυτές οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος και το Επιχειρησιακό πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης. Πρόκειται για σημαντική καινοτομία που θα συμβάλλει στον καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε".

Η κα Φαντάκοβα συμπλήρωσε πως ο δήμος ενθαρρύνει και την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επιτρέποντας την ελεύθερη στάθμευση στην μπλε και την πράσινη ζώνη της πόλης. Κατά τα λεγόμενα της δημάρχου στη Σόφια υπάρχουν 65 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το νέο ηλεκτρικό λεωφορείο που προσφέρεται για δωρεάν δοκιμή κινείται σε μια από τις γραμμές τρόλεϋ, μιας και από τεχνολογική άποψη τα οχήματα συγγενεύουν και φορτίζεται στους δυο σταθμούς που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής.

"Οδηγείται πολύ πιο εύκολα από τα άλλα τρόλεϋ", λέει ο χειριστής Ίβο Ατανάσοφ. "Οι μπαταρίες του φορτίζονται για 8 λεπτά και μπορεί να διανύσει 30 χιλιόμετρα".

Ο Τσβίκα Τσίμερμαν από την Chariot Motors σχολίασε πως αν τα τεστ είναι αποδοτικά υπάρχει ιδέα τα ηλεκτρικά λεωφορεία να συναρμολογούνται στη Βουλγαρία. Προς στιγμήν η συναρμολόγησή τους γίνεται από την κινεζική εταιρεία "Χάιγκερ" στην Σανχάη.

"Θέλουμε να φτιάξουμε εδώ γραμμή συναρμολόγησης γι' αυτά τα οχήματα και να τα προωθούμε προς την Ευρώπη", λέει ο κ. Τσίμερμαν. "Εκτός από αυτό το μοντέλο δουλεύουμε άλλα δυο – ένα μίνιμπας μήκους 8 μέτρων και ένα 19 μέτρων. Η παρουσία μας στην Βουλγαρία δεν είναι καινούρια μιας και η ομάδα "Βάις", που στέκεται πίσω από την εταιρεία μας, δραστηριοποείται εδώ από το 1993. Η φήμη για το νέο μας ηλεκτρικό λεωφορείο έφτασε στην Ευρώπη και έχουμε παραγγελίες και από άλλες πόλεις".